Fost primar din Olt, condamnat la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală

Constantin Constantinescu, om de afaceri şi fost primar al comunei Poboru în mandatul 1996 – 2000, a fost condamnat de Tribunalul Olt la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, informează OLT-ALERT.

Magistraţii olteni au pronunţat sentinţa miercuri, fostului edil primind şi pedeapsa complementară de interzicere a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de administrator de societăţi comerciale pe o durată de doi ani.

„În baza art. 9 alin. 1 lit. c din legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 din C.pen. din 1969 în vigoare anterior datei de 1.02.2014 şi a art. 5 alin.1 din C. pen. actual privind legea mai favorabilă până la judecarea definitivă a cauzei condamnă pe inculpatul Constantinescu Constantin, la pedeapsa principală de 2 ani închisoare şi în baza art. 65 din din C.pen. din 1969 la pedeapsa complementară de interzicere a drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a(de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice), lit.b (de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat) şi lit. c teza I-a (de a ocupa funcţia de administrator de societăţi comerciale) din acelaşi C.pen. din 1969 pe durată de 2 ani. pentru fapta de evaziune fiscală în formă continuată. În baza art. 81 alin.1 rap. la art. 82 alin.1 din C.pen.din 1969 dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale de 2 ani închisoare pe durată de 4 ani, ce constituie termen de încercare”, se arată în sentinţa Tribunalului Olt. Aceasta nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de părţi.

Instanţa a decis şi obligarea inculpatului la plata a 68.665 lei, cu titlul de despăgubiri pentru daune materiale compensatorii şi la plata obligaţiilor fiscale accesorii legale reprezentate de majorări de întârziere.

Constantin Constantinescu a fost trimis în judecată anul trecut sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, la capătul a trei ani de cercetări efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Faptele au fost săvârşite, potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2009 – 2011, când firma fostului primar, SC Costas SRL, specializată în activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu, a efectuat tranzacţii fictive folosind mai multe facturi false.

Constantinescu a fost primar al comunei Poboru în mandatul 1996 – 2000. De atunci, el a candidat la fiecare rundă de alegeri locale pentru aceeaşi funcţie. A candidat şi anul acesta, însă a adunat foarte puţine voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here