FOTO / Rupere de nori, luni, în Olt: O comună a fost luată pe sus de ape

O ploaie de doar o oră a făcut prăpăd, luni după-amiază, în localitatea olteană Movileni, unde grădinile şi curţile au fost inundate de ape, care au depăşit 40 de centimetri în mai multe zone ale comunei. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu în Olt, valabilă luni, între orele 16.35 – 17.35.

Localnicii din Movileni au fost luaţi prin surprindere de ploaia care a apărut din senin. După numai câteva zeci de minute mai multe uliţe au devenit adevărate pârâuri alimentate de apa care ieşea din curţi şi grădini. Nivelul apei a depăşit şi 40 de centimetri în mai multe zone ale comunei, iar acolo unde nu există pantă apa bălteşte şi la această oră.

„Este jale, unele garduri au fost rupte de şuvoaie, uliţele, drumurile de exploatare parcă erau râuri. A plouat doar o oră, dar extrem de puternic, în curţi şi grădini apa a fost până la genunchi. A fost distrus totul în grădini şi nu numai, totul”, se plîngea un localnic.

În satele Movileni şi Bacea trei case, un obiectiv socio-economic şi o grădiniţă au suferit avarii serioase, potrivit unui raport primit de pompieri de la consiliul local pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, două podeţe au fost şi ele avariate, iar 200 hectare de terenuri agricole şi 30 de hectare de păşune au fost distruse de ape.

Imaginile primite de OLT-ALERT din zonă nu mai au nevoie de nici un comentariu.

inundatii-movileni5

inundatii-movileni1

inundatii-movileni

inundatii-movileni4-horz

inundatii-movileni7

De altfel, nu doar la Movileni a plouat cu găleata. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu pentru Olt, valabilă azi între orele 16.35 – 17.35.

”Local în judeţul Olt, inclusiv zona localităţilor Slatina, Teslui, Corbu, Comăniţa, Scorniceşti, Jitaru, Osica de Sus, Brâncoveni și Piatra Olt se vor semnala  averse ce vor cumula local 35 l/mp; grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua izolat aspect de vijelie”, se arăta în avertizarea ANM.

Pompierii susţin însă că nu au fost solicitaţi de autorităţile locale să intervină în nici una dintre localităţile unde a plouat torenţial. „Până în momentul de faţă nimeni nu ne-a cerut să intervenim. Iar dacă vor veni solicitări, noi suntem pregătiţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, plutonierul major Alin Băsăşteanu.

Sub avertizare meteo s-a aflat şi localitatea Brâncoveni, unde a plouat puternic, însă nu a fost nevoie de ajutorul forţelor de intervenţie. „A plouat bine, într-adevăr, dar nu există nici un pericol”, a precizat primarul comunei, Ion Cheroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here