Medicii din Olt nu semnează, în continuare, contractele pentru gărzi propuse de Minister

Deşi întâlnirea de luni dintre reprezentanţii sindicatelor din Sănătate şi Ministerul Sănătăţii a fost prezentată ca un acord între cele două părţi privind plata gărzilor suplimentare în spitale, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat, medicul Cătălin Dudu, care a fost prezent la întâlnirea din Capitală, spune că sunt în continuare foarte mult probleme juridice, că nu s-a semnat niciun acord, iar medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu vor semna noile contracte.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-au întâlnit luni. Creşterea salariilor şi creşterea plăţilor gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat a fost o ofertă pe gustul medicilor.

Chiar şi aşa, chirurgul de la spitalul slătinean, Cătălin Dudu, vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat, spune că nu a fost semnat niciun acord, iar situaţia este în continuare incertă.

„A fost o întâlnire extraordinară la care am fost chemaţi luni seara. Ni s-a pus în faţă un acord prezentat de Federaţia Solidaritatea prin care guvernul îşi ia câteva angajamente, iar noi să ne asumăm altele. Am refuzat, nu aveam cum să semnăm asemenea inepţii. Apoi am discutat despre ce vor să facă, cum se vor face plăţile de la 1 octombrie şi că trebuie să asigurăm liniile de gardă până atunci, în condiţiile legii. Nu am ajuns la un punct comun pentru plata gărzilor în august şi septembrie, ministerul crede că se vor plăti raportat la salariul din 2009. Noi am depus marţi la ministere, şi la Muncă şi la Sănătate, o adresă prin care solicităm punct de vedere oficial de la biroul juridic despre plata acestor gărzi. Nu ne-am înţeles, doar am fost informaţi”, a spus medicul Cătălin Dudu.

El a precizat că îşi va informa colegii de la spitalul din Slatina despre ceea ce s-a discutat la Ministerul Sănătăţii.

„Cei de la Solidaritatea au spus că protestul s-a încheiat şi au rugat medicii să semneze contractele. Federaţia Hipocrat consideră că nu s-a rezolvat nimic. Am fost doar informaţi oficial că de la 1 octombrie vor creşte gărzile şi vor fi plătite la salariul din acest an. A rămas că în teritoriu o să spunem exact ce s-a discutat. Ni s-a cerut să semnăm un acord, dar am refuzat. Ministrul ne-a spus să-i rugăm pe medicii să semneze aceste contracte, însă eu nu am cum, eu le voi prezenta doar situaţia. Dacă ei vor să semneze pe contractele vechi, este problema lor. Toată lumea a spus că nu vrea să semneze pe 2009. Medicii de la Slatina nu vor să semneze contractele! Repet, nu s-a semnat niciun acord cu ministrul”, a conchis medicul Cătălin Dudu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here