Câţi dintre candidaţi din judeţul Olt au promovat Definitivatul

59% dintre cei 100 de candidaţi din judeţul Olt, la examenul de definitivare în învăţământ, au reuşit să obţină note peste opt, fiind declaraţi admişi, potrivit informaţiilor remise de ISJ Olt. Reprezentanţii ISJ Olt au mai precizat că 43 dintre candidaţi au obţinut note între opt şi nouă, iar 16 au obţinut note între nouă şi 9,99. 19 candidaţi au fost la limită pentru a promova examenul, obţinând note între şapte şi 7,99. Nu au fost înregistrate note de 10.

Examenul scris de definitivat a durat patru ore, iar notă minimă de promovare a probei scrise este opt.

„Nota minimă este opt, dar sunt mulţi care au luat puţin sub acest prag. Mă doare sufletul de ei. Sunt din ce în ce mai bine pregătiţi. Orice consiliere pe care o acorzi unor astfel de persoane contează şi aduce un plus la pregătirea lor. Avem rezultate din ce în ce mai bune dar, din păcate, nu reuşesc toţi să ia examenul şi unii dintre ei dau pentru a treia oară şi nu mai pot să suţină definitivatul”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, Felicia Man, inspectorul şcolar general al ISJ Olt.

Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. După definitivare, evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I.

Profesorii se pot prezenţa de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult cinci ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioada determinată, ca profesori debutanţi şi nu mai pot să susţină examen de titularizare sau examen pentru obţinerea gradului didactic.

Potrivit metodologiei, profesorii care se înscriu la definitivare sunt inspectaţi la clasă de cel puţin două ori, de către inspectorul pe disciplină de examen şi directorul şcolii, după care susţin o proba scrisă. Notele de la inspecţie nu pot fi contestate. Intră în examenul scris de definitivat profesorii care, la inspecţii, au media cel puţin opt şi care au predat cel puţin un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here