ALERTĂ: 100 de unităţi de învăţământ din Olt pun în PERICOL sănătatea copiilor. Vezi LISTA

Deşi numărul şcolilor care încalcă grav condiţiile legale de funcţionare a scăzut, peste 100 de unităţi de învăţământ din judeţul Olt vor continua să funcţioneze, şi în următorul an şcolar, fără să fi obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare, deşi aceasta este obligatorie, potrivit unor rapoarte ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt. Pentru că unele şcoli şi grădiniţe nu au sistem propriu de alimentare cu apă sau nu sunt îngrădite cu garduri, sănătatea şi integritatea fizică a preşcolarilor şi a elevilor este pusă în pericol.

Din totalul de 517 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Olt, un număr de 109 unităţi şcolare nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare.

„Cauzele care determină neîncadrarea în exigenţele regulilor de funcţionare şi igienico-sanitare, necesare pentru acordarea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare sunt: lipsă sursă proprie de apă potabilă; lipsă apă curentă; calitatea necorespunzătoare a apei; clădiri având componente de construcţie deteriorate (faţade, tavane, pereţi interiori, acoperişuri);  mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta copiilor și tinerilor aflaţi în pregătire; iluminat natural şi / sau artificial necorespunzător; grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de grupuri sanitare, grupuri sanitare pentru elevi neseparate pe sexe, lipsă grup sanitar personal didactic, lipsa grupurilor sanitare în incinta unităţii școlare)”, se arată în raportul IŞJ. 

Lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător,  lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide, inexistenţa gardului împrejmuitor şi ucrări de reabilitare nefinalizate sunt alte neajunsuri pentru care instituţiile de învăţământ nu primesc autorizaţie sanitară de funcţionare.

Ca de obicei, deşi normele legale interzic funcţionarea şcolilor în astfel de situaţii, unităţile de învăţământ din Olt care ar trebui să rămână cu uşile închise în noul an şcolar care începe luni vor funcţiona în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere.

Dintre cele 109 unităţi de învăţământ care şi în anul şcolar 2016 – 2017 vor funcţiona în afara legii se numără 71 de grădiniţe, 34 de şcoli generale, două şcoli postliecale, un club sportiv şcolar, dar şi un palat al copiilor.

OLT-ALERT publică lista cu 91 de unităţi de învăţământ ale căror solicitări de obţinere a autorizaţiei de funcţionare, precum şi motivele, pentru fiecare unitate în parte, pentru care Direcţie de Sănătate Publică Olt a le-a respins cererile (restul instituţiilor şcolare nu au solicitat documetul obligatoriu).

scoli1

scoli2

scoli3

scoli4

scoli5

scoli6

scoli7

scoli8

scoli9

scoli10

scoli11

scoli12

scoli13

scoli14

scoli15

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here