Magistraţii au intrat în GREVĂ. La Tribunalul Olt se poartă banderole albe

Judecătorii și procurorii din România au intrat, în această după-amiază, în grevă! Ei acuză discriminarea salarială din rândul magistraților și modul discreționar în care sunt efectuate schemele de personal din interiorul instanțelor și parchetelor, informează realitatea.net, citată de stiripesurse.ro. Judecătorii Tribunalului Olt poartă, de luni, banderole albe în semn de protest.

Magistrați cer, în principal, Guvernului Cioloș să adopte memorandumul privind Justiția, dar și să emită o ordonanță de urgență pentru înlăturarea inechităților salariale din sistemul justiției. În același timp, judecătorii și procurorii au făcut apel la CSM să sesizeze CCR cu privire la existența unui conflict între puterile statului.

 

De asemenea, magistrații cer demisia ministrului Justiției, Raluca Prună, aceștia anunțând că, în cazul în care Guvernul nu înțelege să soluționeze rapid aceste solicitări, formele de protest vor escalada.

În total, 51 de judecătorii, tribunale și curți de apel, printre care și Curtea Militară de Apel București, și 18 parchete au intrat astăzi în grevă. Printre acestea se numără şi Tribunalul Olt, care a anunţat că, de luni, 12 februarie, judecătorii vor purta banderole albe în sălile de judecată.

„Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Olt, în data de 8.09.2016, a pus în discuţie Memorandumul privind justiţia adresat Guvernului de Asociaţia Magistraţilor din România şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România prin care se critică modalitatea în care puterea executivă înţelege să nu aplice prevederile legale: faptul că nu se aplică deloc hotărâri date în dezlegarea unor probleme de drept de către înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi obligatorii, Decizia 32/2015, că deciziile date de Înalta Curte de Casaţie si Justiţie în recursuri în interesul legii se aplică greşit si cu nerespectarea prevederilor legale care le reglementează efectele, că de multa vreme prevederile legale se aplică diferenţiat şi discriminatoriu de ordonatorii principali de credite, că nu se pun în executare hotărâri judecătoreşti cu caracter executoriu şi că se emit ordonanţe de urgenţă de către Executiv cu încălcarea competenţei de legiferare a acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Biroul de informare şi relaţii cu publicul din cadrul Tribunalului Olt.

Prin urmare, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Olt a luat act de faptul că în alte instanţe din ţară s-a hotărât, în adunările generale ale magistraţilor, ca formă de protest numai soluţionarea cauzelor cu caracter urgent şi, unanimitate de voturi, a adoptat, la rândul său, Memorandumul privind justiţia adresat Guvernului de Asociaţia Magistraţilor din România şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, „iar cu majoritate de voturi  a hotărât iniţierea unui protest prin purtarea de banderole albe în sălile de judecată  începând cu data de 12.09.2016, până la data de 16.09.2016”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here