INTERVIU / Ion Moisescu, preşedintele PNL Scorniceşti: „PNL va lua 34 – 35%”

Preşedintele PNL Scorniceşti, Ion Moisescu, declară, într-un interviu acordat OLT-ALERT, că Partidul Naţional Liberal va câştiga, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, un procent de 34 – 35% şi că, la nivelul judeţului Olt, partidul va câştiga, sigur, un mandat de senator şi un altul de deputat, existând şanse în proporţie 80% ca, la redistribuire, să ia şi un an doilea mandat de deputat. El a explicat că, la nivel local, se mizează şi pe atragerea voturilor din partea celor nehotărâţi care, în opinia liderului liberal, vor opta cu PNL. Moisescu a explicat şi logica unei asemenea posibilităţi.

Fostul preşedinte ale României Traian Băsescu a declarat, recent, că este posibil ca PNL să obţină rezultate mai slabe la alegerile parlamentare decât la cele locale. Cum comentaţi această declaraţie?

Este părerea fostului preşedinte, care le-a „ştiut” întotdeauna pe toate, şi înainte de a fi preşedinte, şi în timpul mandatelor, şi după ce n-a mai fost preşedinte. Părerile noastre nu coincid, dar m-aş bucura dacă partidul d-lui ar reuşi să treacă pragul electoral.

Aşa cum stau lucrurile în sondaje acum, spre ce procent aţi tinde la nivel naţional?

Aşa cum stau lucrurile unde, în sondajele domnului Pieleanu, ale firmei de casă a PSD? Scuzaţi-mă, dar i-am urmărit constant sondajele şi nu prea bat cu realitatea din teren când se trage linie. Părerea mea este că PNL la nivel naţional va lua 34-35%.

Aţi afirmat că, în Olt, PNL va câştiga două mandate în Parlamentul României, unul de deputat şi altul de senator şi că, prin redistribuire, aveţi şansa unui al doilea mandat de deputat. Pe ce procent mizaţi pentru un asemenea deziderat?

Afirmaţiile mele au fost mai amănunţite, în sensul că un mandat de deputat şi unul de senator vor fi câştigate în mod sigur, iar pentru cel de-al doilea mandat de deputat sunt şanse de 70-80%. Nu avansez nici un procent, dar veţi vedea că am avut dreptate.

În afara electoratului tradiţional al PNL mizaţi şi pe atragerea de voturi din sfera de influenţă a altor partide? De unde credeţi că veţi putea „ciupi” simpatii? Credeţi că veţi convinge şi oameni din masa celor nehotărâţi să voteze cu PNL? 

Da, pentru că întotdeauna o parte dintre cei nehotărâţi, simpatizanţi la un moment dat ai vreunui alt partid, au votat cu PNL. Cât de mare va fi procentul din această categorie, vom vedea când se va trage linia finală. Nu cred că ne va fi foarte greu să-i convingem, pentru că, după 26 de ani de conducere PSD, Oltul a rămas unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, în ciuda promisiunilor liderilor acestui partid. Despre ce vreţi să vorbim, despre centura Balşului, despre centura Slatinei, despre autostrada Craiova – Slatina – Piteşti, despre miile de locuri de muncă? Eu cred că dumnealor vor avea o mare problemă în a convinge electoratul indecis.

Aţi lansat informaţia că veţi deschide lista PNL la Senat în urma unei proceduri în cadrul căreia dvs. aţi fost desemnat pentru această poziţie. Este posibilă, totuşi, o modificare a listei în eventualitatea unor discuţii la nivelul conducerii centrale a partidului?

Da, am lansat această informaţie pentru că lista a fost votată în toate structurile de conducere ale acestei organizaţii. Nu cred că cei de la centru vor trece peste decizia organizaţiei judeţene.

Până nu demult a fost, totuşi, vehiculată informaţia că prima poziţie la Senat ar aparţine doamnei Siminica Mirea. A fost reală, la un moment dat, aceasta? A existat şi există un conflict deschis la acest capitol?

Eu nu cunosc această informaţie şi automat nu pot spune dacă este reală sau nu. Ce pot să vă spun este că atât eu, cât şi doamna Mirea ne-am exprimat dorinţa de a candida la Senat. A fost formată o comisie, s-a ţinut cont de nişte criterii, iar în urma votului din CJEx şi din BPJ s-a stabilit ca eu să deschid lista pentru Senat. Din moment ce votul a fost unanim, nu poate fi vorba de nici un conflict.

Ce vă recomandă pentru a reprezenta Oltul în Senatul României?

Consider că pot reprezenta mult mai bine decât alţii interesele cetăţenilor din acest judeţ pentru că, spre deosebire de majoritatea actualilor aleşi, eu cunosc problemele cu care se confruntă oamenii.

Au existat tendinţe ale conducerii centrale a partidului în a vă impune vreun candidat din afara judeţului?

Nu am cunoştinţă de aşa ceva şi nu cred că s-ar putea întâmpla.

Se vorbeşte mult în această perioadă despre viitorul guvern care, afirmă Klaus Iohannis, trebuie să fie unul politic. Credeţi că este posibil un executiv PNL – PSD?

Sincer, şi eu cred că este nevoie de un guvern politic, dar de unul de dreapta. Aş face totodată şi o menţiune, pentru că am văzut că se vehiculează în spaţiul public ideea că guvernul tehnocrat este susţinut de PNL. Guvernul tehnocrat a fost votat şi de PSD şi de PNL, şi, pentru împrospătarea memoriei unora, domnul vicepremier Dâncu este pesedist de frunte.

• A consemnat Costel Mirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here