VIDEO Guvernul Cioloş, criticat aspru la Slatina de un reprezentant al Parlamentului European

Prezentă, vineri şi sâmbătă, la Slatina, unde a participat la un seminar de pregătire destinat femeilor social-democrate alese în funcțiile de primar, viceprimar, consilier local și județean, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă s-a dezlănţuit împotriva Guvernului Cioloş pe tema organizării, luna viitoare, a concursului pentru ocuparea funcţilor de director şi director adjunct la nivelul unităţilor de învăţământ.

Viorica Dăncilă a declarat că un asemenea concurs putea foarte bine să fie organizat în perioada vacanţei de vară şi a atras atenţia că organizarea lui în plin an şcolar va perturba procesul de învăţământ.

„A fost o vacanţă, puteai să faci aceste lucruri în vacanţă, nu să perturbi acum procesul de învăţământ”, a subliniat Dăncilă.

Pe de altă parte, europarlamentarul PSD a explicat că explicat că schimbarea actualelor conduceri ale unităţilor de învăţământ nu rezolvă problemele reale cu care se confruntă şcolile din România, de las lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare până la lipsa manualelor şcolare.

„Vii cu schimbare de directori crezând că acest lucru rezolvă problemele şcolilor din România. Avem încă şcoli care nu au aviz sanitar de funcţionare, avem încă şcoli care au multe probleme. Avem problema manualelor şcolare, avem problema abandonului şcolar, Când înlocuieşti o persoană cu alta, având decizia la Bucureşti, rezolvi problema din învăţământ? Cred că acest lucru putem să îl privim mai mult din punct de vedere politic, sau ca incompetenţă încă o dată demonstrată de actualul guvern. Dacă până acum ne-am referit la fonduri, la subvenţiile care nu au fost luate de agricultori, ne-am referit la problemele din sănătate, acum iată că poate fi pus un semn al întrebării şi asupra învăţământului, asupra guvernului care acum bulversează actul de învăţământ. Nu aveam nevoie de o bulversare a actului de învăţământ, aveam nevoie de o consolidare în plus adusă învăţământului. Părerea mea, e o părere personală, este că acest lucru vrea să ascundă alte deficienţe din învăţământ, care nu au fost rezolvate, şi atunci au venit cu acest lucru care să atragă atenţia, să nu se vadă că actualul ministru, actualul guvern nu au făcut nimic şi nu au rezolvat nimic pentru învăţământul românesc”, a spus Viorica Dăncilă.

Subiectul a fost deschis de şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Felicia Man, care a atras atenţia asupra faptului că organizarea concursului va destabiliza sistemul de educaţie.

„Nu sunt de acord cu momentul ales pentru organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, pentru că destabilizează sistemul de educaţie. Ne aflăm la începutul anului şcolar, sunt foarte multe lucruri de rezolvat în interiorul unei şcoli, iar directorii unităţilor de învăţământ sunt obligaţi se rezolve aceste lucruri pentru că nu pot merge înainte”, a reliefat Felicia Man.

Prezentă, la Slatina, şi deputata Simona Bucura Oprescu, a atras şi ea atenţia că un asemenea concurs nu trebuie organizat în pripă, afirmând că guvernul trebuia să aibă o consultare pe orizontală atât cu structurile din sistemul de învăţământ, cât şi cu comisiile de învăţământ din Camera Deputaşilor şi Senat.

„Stabilitatea pentru sistemul de învăţământ, pe lângă resursele, pe lângă oamenii pregătiţi, se regăseşte şi în respectarea calendarului anului şcolar. Ei bine, acest anunţ cu care Ministerul Educaţiei Naţionale ne-a surprins pe fiecare dintre noi a venit după începerea anului şcolar. Începând cu 1 septembrie, deja discutăm de toate chestiunile administrative şi de fixare pe încadrarea în normele didactice şi pe catedre a tuturor cadrelor didactice, Această lansare de metodologie făcută de Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost făcută cu o consultare pe orizontală a structurilor ministerului, a structurilor de la nivelul şcolilor şi de la nivelul sindicatelor, cu o dezbatere publică şi nici cu o consultare cu cei care răspund practic şi la nivel parlamentar de aceste domenii, şi mă refer aici la comisiile de educaţie din Camera Deputaţilor şi Senat. Acest concurs se doreşte a fi organizat pe picior”, a subliniat deputata PSD.

Comisia de educaţie din Senatul României a pregătit, săptămâna trecută, un amendament în procedură de urgenţă pentru amânarea concursului pe care îl va supune, săptămâna aceasta, dezbaterii plenului. Propunerea este ca respectivul concurs să aibă loc după finalizarea anului şcolar care tocmai a început, în vara anului 2017.

Decizia finală va fi luată, însă, în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here