INTERVIU / Ana-Maria Ciauşu: Clasa politică trebuie să se reformeze nu doar declarativ

Ana-Maria Ciauşu, secretar general al PNL Olt, activează în politică de numai trei ani. Acceptând propunerea noastră pentru un dialog, ea ne-a vorbit despre începuturile sale politice, despre cum s-a decis să intre în PNL şi despre egalitatea de şanse între sexe, despre starea de spirit din cadrul organizaţiei, dar şi despre ce aşteptări are de la clasa politică, despre perspectivele sale în viaţa publică a cetăţii şi despre şansele Partidului Naţional Liberal la alegerile parlamentare din decembrie 2016.  

Aţi apărut surprinzător pe scena politică din Olt, în urmă cu câţiva ani. Nu la mult timp, aţi fost şi promovată pe o funcţie importantă, aceea de secretar general al PNL Olt. Cine a ghicit în Dvs. potenţialul politic şi v-a invitat să intraţi în PNL?

Adevărul este că nu m-a invitat nimeni, am venit singură. La momentul când am decis că vreau să mă implic în activitatea politică aveam, încă am, în PNL un prieten din copilărie căruia i-am spus această intenţie a mea şi care m-a prezentat noii structuri de conducere a PNL Olt în toamna anului 2013. În urma unei discuţii mi s-a încredinţat responsabilitatea de a mă ocupa de organizarea filialei. Nu am văzut atunci funcţia de secretar general doar ca pe o funcţie, ci ca pe o mare responsabilitate. Nu ştiu dacă cineva a ghicit potenţialul meu cât eu am reuşit să demonstrez lucruri şi cred că am confirmat încrederea care mi s-a dat atunci ca un cec în alb.

Care este starea de spirit acum în PNL Olt, cât de „lipite” sunt cele două foste partide care au fuzionat, PNL şi PDL?

Starea de spirit în PNL Olt este foarte bună. Ne pregătim pentru alegerile parlamentare care tocmai se apropie. Deja nu mai discutăm despre fostele partide pentru că nu mai percepem lucrurile aşa. „Lipitura” s-a produs imediat după fuziune, chiar dacă unii au înţeles mai greu acest lucru sau unii nu au înţeles deloc. Fuziunea aceasta este în primul rând despre principii şi proiecte serioase de ţară, este despre alternativa la politica dezastruoasă a PSD-ului şi, în acest sens, lucrurile au decurs firesc spre ceea ce trebuia să se întâmple şi anume unificarea dreptei.

De ani şi ani se vorbeşte de nevoia promovării femeii în politică şi în forurile de conducere ale ţării. În PNL chiar se simte acest lucru; mai mult, partidul este condus de o femeie. În ce procent egalitatea de şanse între sexe este respectată, în acest moment, în România? Este un procent suficient, sau mai trebuie lucrat la acest capitol?

De ani şi ani se vorbeşte cum ar fi bine, ce ar fi bine, dar prea puţine dintre discuţiile despre ce şi cum ar fi bine se şi finalizează în lucruri concrete. Nu este cazul PNL-ului care a demonstrat, şi din acest punct de vedere, aşa cum bine aţi sesizat şi dumneavoastră, nu doar vorbeşte despre lucruri, ci le şi pune în practică. În toate structurile noastre se militează pentru promovarea femeii în politică, nu numai la nivel central. Dacă vă uitaţi pe listele de candidaţi pe care filiala Olt a PNL le-a avut la alegerile locale din acest an, veţi observa că există, în marea majoritate, mai mult de o femeie candidat, aşa cum prevede legislaţia. Am avut femei candidaţi la funcţia de primar în cinci localităţi din judeţ: Brebeni, Deveselu, Redea, Rotunda, Sâmbureşti. În consiliile locale, atât în oraşe şi municipii, cât şi în mediul rural, sunt femei care ocupă funcţia de consilier local. Personal, sunt foarte plăcut surprinsă că, într-un judeţ cum este Oltul, în care, cu regret o spun, mentalitatea despre femeia în politică nu este tocmai cea adecvată anului 2016, foarte multe doamne au ales să se implice în această activitate şi chiar au reuşit să aibă succes.

Ca să revin la întrebarea dumneavoastră, din câte ştiu eu, anul trecut eram pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte egalitatea de şanse între sexe şi acest lucru spune tot.

Cum vă simţiţi dvs. între liberali, ca femeie?

Cred că aici este locul meu şi nu m-aş fi putut integra nicăieri mai bine. Nu am simţit niciodată cum că aş fi tratată diferit de colegii mei doar pentru ca sunt femeie. Din fericire, în PNL Olt nu se judecă lucrurile din acest considerent. Toti membrii din filială au drepturi şi şanse egale atâta timp cât performează.

Sunteţi titulara unui mandat de consilier local în legislativul Slatinei. Vă doriţi mai mult pentru viitor, aţi face faţă unei funcţii publice într-o instituţie dacă PNL ar avea un cuvânt de spus în componenţa următorului guvern?

Sigur că îmi doresc mai mult, asta neînsemnând că funcţia de consilier local mi se pare puţin, ba din contră, este o onoare pentru mine şi o mare responsabilitate. PNL va avea un cuvânt de spus în componenţa următorului guvern pentru că va forma urmâtorul guvern. Cât despre ocuparea unei funcţii publice într-o instituţie vom discuta la momentul potrivit. Pot să vă spun, însă, un lucru: nu fac parte din categoria celor care spun că pot face faţă oricărei funcţii publice, mai ales că experienţa mea în administraţia publică abia începe să se contureze. Nu sufăr după apelative de genul doamna director, inspector, şefa etc. Dar, cu toate acestea, dacă mi se va încrediţa o astfel de responsabilitate, o voi accepta doar în măsura în care voi crede că pot face performanţă în instituţia respectivă. Nu voi accepta niciodată să fiu în plus şi degeaba sau în locul nepotrivit pentru mine.

Vă vedeţi, undeva în viitor, în Parlamentul României? Ce vă doriţi de la viaţa publică?

Da, mă văd, şi nu în viitorul foarte îndepărtat. Vedeţi dumneavoastraă, în societatea zilelor noastre viaţa publică se confundă foarte mult cu viaţa privată, mai ales în sfera politicului. Dar, când îţi asumi o funcţie de interes public trebuie să te astepţi ca oamenii să fie interesaţi şi de viaţa privată. Dacă totul este cu măsura şi bun-simţ, pe mine nu mă deranjează. Aşadar, de la viaţa publică îmi doresc transparenţă decizională la toate nivelurile, integritate, o colaborare reală între organizaţiile neguvernamentale, partidele politice şi Guvern.

Îmi doresc să văd cât mai mulţi tineri implicaţi în proiecte politice de bună calitate şi o Românie prosperă. Partidul Naţional Liberal militează pentru toate aceste lucruri şi, în rândurile lui, militez şi eu.

În ultimul timp lupta dintre instituţiile de forţă este una manifestă, la lumina zilei, paroxistică aş spune şi, miercurea trecută, PNL a primit o grea lovitură pe acest palier prin punerea sub urmărire penală a domnului Vasile Blaga, care a şi demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL. Cum vedeţi dvs. acest fenomen care zguduie, în acest moment, România?

Eu refuz să cred că instituţiile statului sunt într-o luptă între ele şi nu într-o luptă cu punerea în aplicare a legilor acestei ţări, indiferent cui trebuie să-i fie ele aplicate. Faptul că domnul Vasile Blaga şi-a dat demisia din toate funcţiile de conducere ale partidului demonstrează că Partidul Naţional Liberal este un partid care respectă, de la cel mai înalt nivel până la ultimul, criteriile şi principiile pe care şi le-a asumat. Dumnealui o să demonstreze în instanţă, nu la televizor, ceea ce are de demonstrat. Ne-am obişnuit prea mult cu judecata făcută în mass-media şi uităm de prezumţia de nevinovăţie de care trebuie să beneficieze orice cetăţean al României, indiferent cine este el şi ce funcţie ocupă. Şi mai cred un lucru: clasa politică trebuie să se reformeze nu doar la nivel declarativ.

Ce se va întâmpla cu PNL fără Blaga în prag de alegeri parlamentare, ţinând cont că el urma să coordoneze campania electorală? Se va simţi lipsa lui în rezultatele electorale ale partidului?

PNL-ul este un partid foarte puternic şi bine consolidat care nu stă într-un om, indiferent cine ar fi el, şi nu spun lucrul acesta ca o ofensă adusă unui om politic de calibrul domnului Blaga, ci doar ca un argument al faptului că avem resursă umană de bună calitate şi pregatită să se mobilizeze în orice condiţii. În şedinta Biroului Politic Naţional din 04.10.2016 a fost desemnat un nou coordonator de campanie la nivel naţional în persoana domnului Gheorghe Falcă, un om cu o bogată experienţă politică şi administrativă, un om trecut prin multe campanii electorale şi care va face faţă cu succes acestei noi responsabilităţi pe care a primit-o.

Despre rezultate vom vorbi în seara de 11 decembrie, după ce se încheie numărătoarea voturilor şi vom analiza atunci plusurile şi minusurile. Mie îmi dă cu plus!

Vor fi, aşadar, alegeri, vom avea un guvern nou, politic, dar se vorbeşte de un premier tehnocrat în persoana dlui Dacian Cioloş, în măsura în care dreapta va reuşi să dea următorul executiv. Credeţi că e posibilă o asemenea variantă? 

Da, este foarte posibilă aceasta variantă. Repet, dreapta va reuşi să dea următorul executiv. Achiesez la declaraţia doamnei preşedinte Alina Gorghiu, şi anume că primul ministru nu este obligatoriu să aibă carnet de partid, în schimb Guvernul trebuie să fie politic, cu membri ai PNL şi ai altor partide care vor forma împreună majoritatea.

Să ne întoarcem, pentru o ultimă întrebare, la PNL Olt care mizează pe un rezultat de 35% la alegerile din decembrie. Pe ce îşi bazează organizaţia asumarea acestui target? 

Target-ul de 35% este asumat de Organizaţia Municipală Slatina şi se bazează pe scorul foarte bun obţinut la alegerile locale şi pe consolidarea organizaţiei de atunci încoace. La nivel judeţean mizăm tot pe un scor cu 3 în faţă, dar targetul pe care îl vom asuma va fi decizia Colegiului Director Judeţean, care va avea loc în perioada imediat următoare şi la care vor participa, pe lângă preşedinţii de organizaţii, toţi aleşii noştri locali din judeţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here