A început „Oltenii & Restu’ Lumii”: Patru zile de muzică, umor şi voie bună la Slatina

Pentru al XXII-lea an consecutiv, oltenii puseră vamă la Podul de pe Olt, la începutul celor patru zile de muzică, umor şi voie bună ale Festivalului – concurs național de umor și caricatură „Oltenii & Restu’ Lumii”, organizat de Consiliul Judeţean Olt şi Primăria Slatina.

Invitaţii de onoare ai festivalului, actorii Ion Dichiseanu şi Andrei Dubanu, alături de oficialităţile locale, au fost primiţi cu pâine, sare şi praz, la „Vama Oltenească” de lângă Podul Olt, unde au primit şi paşapoartele aferente. Gazde au fost primarul Slatinei, Emil Moţ, şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. Printre invitaţi s-au numărat şi doi reprezentanţi ai Bazei NATO de la Deveselu, însoţiţi de prefectul Silviu Neacşu.

În loc de covor roşu, invitaţii au păşit pe rogojina oltenească, pe acordurile melodiei populare „M-a făcut mama oltean”, decretată imn naţional al Olteniei. Maestrul Ion Dichiseanu a primit cadou un fir de praz, înainte de a trece în revistă „garda de onoare” formată din reprezentanţi ai mai multor ansambluri folclorice din ţară şi din judeţul Olt.

„Am primit paşaport de oltean şi trebuie să mă înscriu perfect în condiţiile care mi se impun pe acest document, aşa că sunt de-al vostru. Cred că cea mai grea condiţie este să dansez şi să cânt olteneşte. Am venit cu dragă inimă, cu multă plăcere, pentru că eu am şi filmat prin împrejurimi şi cunosc zona. Oamenii mă cunosc şi ei pe mine şi sunt încântat de primirea care mi-a fost făcută. Le mulţumesc tuturor celor care au organizat acest eveniment. Mă simt foarte bine, aici, alături de prietenul meu, de «nepotul» meu, Andrei Duban. Am primit şi un praz, pe care îl voi duce la Bucureşti să demonstrez că am fost la sărbătoarea oltenilor. Eu am lucrat cu cei mai mari actori ai Olteniei, cu Dem Rădulescu, cu Amza Pellea, am cântat cu Horia Moculescu, care e şi el din zonă”, a declarat Ion Dichiseanu.

„Vama Oltenească” a fost ridicată abia după ce toţi cei prezenţi au primit paşaportul de oltean, document pe care caricaturiştii Gogu Neagoe şi Cătălin Mihalache au avut sarcina să „aplice moaca” posesorilor.

„Paşaportul expiră în 72 de ore, posesorul rămâne valabil”, a glumit Gogu Neagoe.

De fapt, paşapoartele de oltean pot fi ridicate, pe toată durata festivalului, de la punctele amenajate special, pe Esplanada din centrul Slatinei. Tot aici a fost inaugurat Târgul meşterilor populari tradiţionali, şi Mustăria „La căţaua leşinată”, unde s-a dat cep butoiului cu vin. Cel care a bătut cepul în butoi a fost chiar Ion Dichiseanu, sub atenta îndrumare a lui Andrei Duban.

„N-am mai fost de doi ani la acest festival şi mă bucur foarte mult că m-au invitat. Înseamnă că le-am plăcut şi le-a fost dor. Acum nu înţeleg de ce nu m-au chemat şi anul trecut…(râde!) Revin cu plăcere, de fiecare dată, aici, la Slatina, fiindcă sunt oameni plin de umor. Într-un fel, ca să vă şi mărturisesc ceva, dacă tot anul spun bancuri şi cu olteni, mă simt nevoit să vin aici ca să mai îmi spăl din «păcate». Mă bucur tare mult când sunt invitat la acest festival pentru că sunt oameni cu spirit ascuţit şi îmi face plăcere să schimb bancuri şi glume cu ei. De la an la an, simt că ia amploare acest festival şi că oamenii vor să râdă. Să râdem nu costă nimic, încă”, a declarat Andrei Duban.

La inaugurarea târgului, au fost atribuite funcţiile şi (i)responsabilităţile, cei prezenţi fiind invitaţi să extragă dintr-o paporniţă ecusoane cu diverse înscrisuri de la „Încurcă-lume”, „Gură-cască la festival”, „Dator la bănci” sau „Turnător (de vin)”. Tot acum a fost inaugurat şi „salonul oltenesc de înfrumuseţare” şi s-au desfăşurat concursuri ad-hoc de spus bancuri, trasul de sfoară şi mâncat de praz.

„Oltenii & Restu’ Lumii”, patru zile de muzică, umor şi voie bună

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului – concurs național de umor și caricatură „Oltenii & Restu’ Lumii” se desfăşoară, la Slatina, în perioada 6-9 octombrie. Din programul manifestării din acest an nu vor lipsi expoziţiile de caricatură, parada portului popular, petrecerile şi spectacolele demonstrative cu ansamblurile folclorice, grupurile vocale şi tarafurile din judeţ şi cu cele ale etniilor invitate, lansările şi prezentările de carte, concursul de recitaluri dramatice, concursul de epigrame, expoziţia naţională de fotografie umoristică, spectacolele de umor, muzică şi caricatură, gala filmului pentru adulţi şi copii, premiere teatrale şi concerte de muzică populară şi uşoară.

„Este zi de sărbătoare, festivă. Ne-a ajutat şi Dumnezeu şi vremea este frumoasă. Deja au început concursurile de bancuri, de azi dimineaţă, de când ne-au venit invitaţii. Andrei Duban şi maestrul Dichiseanu sunt nişte oameni extraordinari şi sunt bucuros că se află la Slatina. Cât mai multă voie bună şi distracţie, în următoarele patru zile!”, a declarat primarul Slatinei, Emil Moţ.

Marius Oprescu a vorbit despre faptul că festivalul aduce, în fiecare an, judeţul Olt şi Slatina în atenţia tuturor.

„Mă bucur că vremea ne-a lăsat să ţinem această sărbătoare. Aşa cum ne-am obişnuit, la început de octombrie, de 22 de ani încoace, avem Oltenii şi Restul’ Lumii, un festival cu tradiţie care reuşeşte să ne pună cel puţin pe harta culturală a României, dacă nu pe cea administrativă. Eu cred că este un festival reuşit. Şi în acest an avem invitaţi de marcă. Le mulţumim că au venit alături de noi, suntem onoraţi să le fim gazde şi sperăm ca toate cele patru zile să fie de excepţie”, a spus preşedintele CJ Olt. (Autor: Ionuţ Jifcu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here