Cum se evită cozile la Tomograf și RMN în Spitalul Slatina: Ce soluție au găsit oltenii

În urma recomandărilor primite de la medici, tot mai mulţi olteni au nevoie de investigaţii cu ajutorul CT-ului sau RMN-ului. Fondurile acordate pentru aceste servicii de CAS Olt sunt mici, iar radiologii slătineni au deja liste de aşteptare până la începutul anului viitor. În faţa unor suspiciuni de boli grave, sute de olteni s-au adresat radiologilor de la SJU Slatina şi şi-au plătit acest tip de investigaţii.

Aproape o sută de olteni au efectuat RMN la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care dispune de un aparat nou de ultimă generaţie, suportând din buzunar plata acestor investigaţii.

Doctoriţa Andreea Ciulincă spune că sunt foarte multe solicitări la RMN şi CT, însă fondurile primite de la CAS Olt sunt mici. Aşa s-a ajuns ca un pacient care vine zilele acestea cu solicitarea de a efectua un RMN, contravaloarea fiind suportată de CAS Olt, să fie programat în ianuarie 2017.

„Avem foarte multe solicitări atât la RMN, cât şi la CT, iar fondurile sunt mici. Programările prin CAS Olt au ajuns să fie făcute în ianuarie 2017, deci la trei-patru luni după ce pacientul vine cu solicitarea”, a spus radiologul slătinean Andreea Ciulincă.

Puşi în faţa unor liste lungi de aşteptare, mulţi olteni au preferat să-şi plătească aceste investigaţii de ultimă generaţie, ce îi ajută la stabilirea exactă a unui diagnostic. Astfel, Secţia de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina are încasări considerabile în acest an.

„Am avut peste 70 de pacienţi, până acum, care au plătit RMN-ul. Cele mai solicitate investigaţii sunt pentru discopatia lombară şi pentru traumatismele articulare. Peste 660 de pacienţi au făcut CT cu plată de la începutul anului şi până în prezent”, a adăugat Andreea Ciulincă.

Fonduri insuficiente de la CAS Olt

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, spune că fondurile pentru acest tip de investigaţii sunt insuficiente, această problemă perpetuându-se în ultimii ani.

„Avem această problemă cu fondurile, în condiţiile în care, în august, au intrat în contract cu CAS Olt al doilea RMN de la Slatina şi CT-ul de la Caracal. Se ajunge la situaţia în care s-au adăugat aparate noi, dar sumele au rămas la fel, nu sunt mulţumitoare”, a spus Florin Ciocan. (Autor: Floreintina Ștefan Ciobanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here