VIDEO Zeci de posturi de director de şcoală rămân fără candidaţi în Olt. Vezi motivele

Deşi numărul candidaţilor pentru ocuparea funcţiilor de director de şcoală este mai mare decât posturile scoase la concurs în Olt, în cazul a zeci de asemenea posturi nu s-a înscris nimeni, astfel că vor trebui găsite alte soluţii pentru ca respectivele unităţi de învăţământ preuniversitar să aibă, totuşi, conduceri. Pe lângă acest neajuns, nici cadrele didactice înscrise la concurs nu se vor bucura, toate, de validarea înscrierilor din mai multe motive.

Aceste aspecte legate de concursul privind ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar au fost făcute publice joi, într-o conferinţă de presă, de şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Felicia Man.

„Faptul că numărul de candidaţi, 183, este mai mare decât numărul de şcoli, 169, înseamnă că există un interes nu foarte crescut, dar moderat, mai mare pentru ocuparea acestei funcţii. Cu toate acestea, există 23 de unităţi unde pentru respectivele funcţii nu şi-a manifestat nimeni intenţia să le ocupe. Există mai multe cauze: fie directorii în funcţie se aflau în ultimul sau în ultimii ani de activitate, fie şi-au evaluat corect CV-ul, şi-au făcut o autoevaluare corectă şi au constatat că nu îndeplinesc suficiente puncte să treacă de proba de CV (trebuie şapte puncte la evaluarea probei de CV, care este ulterioară probei scrise), fie au avut alte motive personale. De pildă, unul dintre ei mi-a mărturisit că reprezentantul unităţii de învăţământ în comisia de concurs este în conflict declarat cu el şi că nu a riscat să piardă concursul din cauza acestui conflict, neştiind, probabil necitind cu atenţie metodologia, că este posibil ca în cazurile în care există un conflict între candidat şi unul dintre membrii comisiei, că putem să solicităm unităţii de învăţământ să revoce decizia şi să numească pe altcineva în comisie; există şi această posibilitate”, a declarat şefia IŞJ Olt.

Unităţile unde nu s-a înscris nimeni pentru ocuparea funcţiei de director sunt şcolile gimnaziale din Alunişu (Spineni), Brâncoveni, Cârlogani, Dobreţu, Drăghiceni, Făgeţelu, Găvăneşti, Grădinari, Grădinile, Ipoteşti, Leleasca, Nicolae Titulescu, Oporelu, Orlea, Perieţi, Schitu, Studina, Liceul teoretic Iancu Jianu, Şcoala „Virgil Mazilescu” Corabia, grădiniţele cu program prelungit 5 şi 7 din Slatina, dar şi Colegiul Naţional Agricol Carol I din municipiul-reşedinţă de judeţ.

Soluţia pentru ca aceste unităţi să aibă, totuşi, conduceri, este aceea ca pe posturile de director să fie alese, în consiliile profesorale ale respectivelor instituţii de învăţământ, cadre didactice care să facă parte din corpul experţilor de management. Aceeaşi soluţie va fi aplicată şi în cazul unităţilor unde candidaţii înscrişi în cursă nu au promovat concursul.

În total, pentru cele 169 de funcţii de director vacante în Olt s-au înscris 183 de candidaţi din care 87 în mediul urban şi 96 în mediul rural. De asemenea, 37 de dascăli s-au înscris pentru posturile de director adjunct, 32 în mediul urban şi cinci în mediul rural. Nu în toate cazurile înscrierile vor fi validate.

„Aceştia s-au înscris în concurs, dar nu vor fi validaţi toţi, diferenţele fiind foarte mici. Avem un candidat înscris pentru a ocupa două funcţii de director care nu îndeplineşte una dintre condiţiile de bază, aceea de a fi membru în corpul experţilor în management, un alt candidaţ nu îndeplineşte condiţia de studii, despre un alt candidat am aflat de la comisia de validare că nu are calificativele pe toţi cei cinci ani solicitaţi de metodologie. Prin urmare, sunt motive obiective pentru a nu le valida înscrierea la acest concurs”, a mai spus Felicia Man.

Despre noua metodologie de concurs elaborată de Ministerul Educaţiei şefa IŞJ Olt crede că este una menită să ajute la profesionalizarea funcţiilor de conducere în sistemul de învăţământ.

„Întreaga echipă a Înspectoratului Şcolar Judeţean susţine ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct pe criterii de competenţă profesională, iar acest concurs vine în sprijinul dorinţei noastre de a profesionaliza aceste funcţii de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar din Olt”, a precizat Felicia Man.

Potrivit calendarului de desfăşurare a concursului, în 7 octombrie se vor afişa rezultatele verificării privind îndeplinirea condițiilor de înscriere, în 12 octombrie se va desfăşura proba scrisă, iar în 13 – 14 octombrie se va elabora graficul desfășurării probelor de evaluare a CV-urilor și a probelor de interviu. 17 octombrie – 17 noiembrie vor fi probele de evaluare a CV-urilor şi proba de interviu, iar în 18 noiembrie se vor afişa rezultatele concursului. Candidaţii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii în perioada 21 – 23 noiembrie, nemulţumirile urmând să fie soluţionate în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie, când vor fi afişate şi rezultatele finale. În 16 decembrie va avea loc procesul de validare în consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar a rezultatelor finale, care vor fi transmise la Ministerului Educaţiei.

Ultimul concurs pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ a fost organizat în 2008, atunci când şefii de şcoli şi grădiniţe au primit mandate de patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here