VIDEO/ALERTĂ: Numărul bolnavilor de HIV, în continuă creştere. Situaţie dramatică în Olt

Numărul persoanelor afectate de HIV este în continuă creştere şi ziua în care acesta va cunoaşte o scădere este departe în România. Semnalul de alarmă a fost tras, joi, la Slatina, de directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV, Iulian Petre, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii instituţilor locale care au legătură, sub aspect medical sau social, cu persoanele care suferă de această cruntă boală. În cadrul întâlnirii au fost ridicate problemele grave cu care se confruntă atât pacienţii, cu precădere pe linie integrării sociale, cât şi unele instituţii implicate în actul medical, mai ales pe munca de prevenţie, capitol la care nu există finanţare.

Organizată de  Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi de Compartimentul HIV al Spitalului Judeţean Slatina, conferinţa desfăşurată, joi, la Slatina sub titlul „Persoana seropozitivă, o prioritate locală” a avut drept obiect aducerea la aceeaşi masă a specialiştilor şi reprezentanţilor autorităţilor locale unde să-şi expună punctul de vedere în identificarea soluţiilor potrivite şi a demersurilor necesare pe plan local,pentru a fi extinse măsurile de prevenire a transmiterii infecţiei HIV în comunitate, dar şi pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive. Toate acestea în contextul în care numărul persoanelor afectate de HIV este în continuă creştere atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

Una dintre concluziile întâlnirii a fost aceea că, dacă pentru tratamentul persoanelor afectate nu sunt probleme, Ministerul Sănătăţii punând la dispoziţie fondurile necesare, sub aspect social situaţia oamenilor seropozitivi se complică. „Există terapia specifică prin programul naţional, dar problemele apar când pacientul trece dincolo de tratamentul specific. Dacă partea strict medicală de terapie adjuvantă este corect gestionată şi proiectată, observăm nişte probleme reale ale pacienţilor în afara unităţilor sanitare de care depind. Aceste probleme sunt legate de acceptarea lor în comunitate, de integrarea lor profesională, de statutul lor, lucruri care se cumulează în factori negativi ce agravează starea lor de boală. Unii dintre ei îşi găsescu cu greu acceptarea în familie, alţii rămân fără adîpost. Am avut situaţii concrete cu pacienţi cu forme severe ale bolii au fost lăsaţi în grija socială a unităţii medicale, adică au fost abandonaţi de familii. Aici trebuie să intervină comunitatea”, a reliefat doctorul Cătălin Pătru, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

La rândul ei, Marinela Madan de la Direcţia de Sănătate Publică a criticat faptul că centrele de consiliere şi testare, înfiinţate în urmă cu 11 ani prin finanţare internaţională, au fost lăsate, după doi ani de funcţionare tot cu bani din afară, să se descurce cum pot din punct de vedere financiar. Respectivele centre au fost înfiinţate în 18 judeţe, dar numai în două mai funcţionează, cel din Olt fiind, încă, în stare funcţională prin efortul DSP. „Rolul acestor centre a fost prelungirea vieţii persoanelor afectate de HIV/SIDA, numai că ele au avut o soartă vitregită. Am făcut diligenţe la Ministerul Sănătăţii, dar ele au rămas într-o fază intermediară”, s-a plâns Marinela Madan.

Mai norocoase sunt centrele de consiliere psihosocială şi de tratament, înfiinţate în acelaşi context, dar care ţin de spitale, cel din Olt funcţionând, cu două asistente şi un medic psiholog, în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Slatina, condusă de dr. Carmen Dumitrescu, şi ea prezentă la discuţiile de joi.

Integrarea acestor persoane din punct de vedere profesional este şi ea o problemă, din cauza extruziunii sociale la care sunt supuşi mulţi dintre oamenii care suferă de HIV ascund existenţa bolii atunci când se încadrează în muncă.

O altă problemă este lipsa fondurilor financiare pentru prevenţie, lucru care contribuie negativ la creşterea numărului de cazuri, potrivit directorului executiv al UNOPA. Dacă la sfârşitul anului 2011, la nivel naíonal erau înregistraţi 10.903 pacienţi, din care 7.536 în tratament, la 31 decembrie 2015, în România erau în viaţă 13.766 de persoane infectate cu HIV, din care 10.551 erau pacienţi în tratament antiretroviral.

La nivelul judeţului Olt, la 31 octombrie 2016 era înregistrat un număr de 239 de persoane cu HIV în evidenţă activă, din care 235 erau în tratement ARV şi 16 cazuri nou diagnosticate. Spre comparaţie, în urmă cu patru ani era înregistrat un număr de 227 de persoane seropozitive în evidenţă activă.

„Se vede clar în ultimii ani că tendinţa la nivel naţional este una de creştere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare şi de prevenire a infectării, scădere cauzată de neimplicarea statului în susţinerea unor astfel de programe. Din păcate, judeţul Olt se înscrie şi el în tendinţa aceasta; vedem o creştere constantă a numărului de pacienţi diagnosticaţi în ultimii ani. Educaţia pentru sănătate la toate vârstele este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile de risc, serviciile de testare şi tratament prietenoase şi adaptate nevoilor pacienţilor sunt căi pentru a stopa această tendinţă”, a declarat Iulian Petre.

La întâlnirea de joi au mai fost reprezentanţii locali ai Agenţiei Naţionale Antidrog, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, Casei Judeţene de Pensii şi ai Primăriei Slatina.

Conferinţa de la Slatina s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Prin ochii mei”, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here