Medicul Dănuţ Ghiţă: Sănătatea ar trebui să fie o prioritate națională, fiindcă trebuie să fim un popor sănătos

Medicul Dănuţ Ghiţă a absolvit, în 1990, Facultatea de Medicină Craiova. În intervalul 1990 – 1992 a fost medic stagiar la Spitalul Municipal Caracal, iar între 1992 și 1996 a fost medic la Dispensarul Studina. În 1996 şi 1997 a practicat medicina de familie în Caracal, iar în perioada 1997 – 2004 a făcut pregătire de rezidențiat și a devenit medic specialist în medicină de urgență și în medicină internă. Ulterior a mai făcut o specializare, conform cerințelor normelor europene, în gastroenterologie, așa încât, în acest moment are titlul de medic primar, atât în medicina de urgență, cât și în medicina internă și gastroenterologie. Din 2004, este medic specialist în cadrul Spitalului Municipal Caracal, unde a fost medic-șef al Policlinicii, apoi, vreme de patru ani, medic șef de secție, funcţie pe care o ocupă şi în prezent, dar cu delegaţie pe termen determinat. Este, de asemenea, doctor în științe medicale și membru al Comitetului Român pentru Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii din cadrul Academiei Române.

Acceptând invitaţia OLT-ALERT la un dialog, domnia-sa a vorbit despre dragostea cu care îşi urmează cariera profesională, despre implicarea civică pe care individul trebuie să şi-o asume în societate, despre starea actuală a sistemului sanitar românesc şi despre măsurile ce trebuie luate pentru îmbunătăţirea lui, dar şi despre pasiunile sale pe care le are în afara celei profesionale.  

Cum ați ajuns să alegeți medicina?

Printre rudele mele apropiate erau mulți medici și erau medici performanți, medici de valoare, niște exemple pentru mine – pe de o parte. Pe de altă parte, asta am simțit eu că pot să fac bine. Am oroare de a face un lucru la un nivel scăzut de performanță. Asta nu înseamnă că mă laud, ci asta cred eu că pot face la un nivel măcar bun, dacă nu foarte bun. Nu știu dacă și reușesc, dar, cu siguranță, mă străduiesc.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră actualul loc de muncă, Spitalul Municipal Caracal?

Actualul meu loc de muncă înseamnă pentru mine exact ceea ce înseamnă și Caracalul, adică totul (sunt caracalean și romanațean sută la sută)! Înseamnă locul în care eu simt că mă împlinesc profesional cu adevărat, acordându-i atenția mea totală.

Ce investiții importante s-au făcut la Spitalul Caracal în ultimii ani și de ce anume credeți că ar mai fi nevoie pentru ca, în timp, actul medical să ajungă la o calitate din ce în ce mai înaltă?

Investițiile în aparatură medicală au fost și sunt, la spitalul din Caracal, o prioritate. În acest sens, aș aminti faptul că, datorită sprijinului direct al domnului general Lucescu din Germania, am obținut, prin donație, aparate de endoscopie digestivă, ceea ce înseamnă o dotare semnificativă. De asemenea, s-au făcut dotări pentru investigațiile de laborator, dar, de departe, cea mai mare investiție făcută la acest spital este computerul tomograf, care a intrat în dotarea noastră de numai câteva luni. Noi, medicii, ne dorim întotdeauna aparatură cât mai multă și cât mai performantă și desigur că dotarea pe mai departe a spitalului e în continuare în atenția Comitetului Director al spitalului, dar achiziționarea computerului tomograf constituie pentru noi un mare pas înainte în creșterea eficienței actului medical.

Atunci când vorbim de investiții, ne lovim, vrând-nevrând, de autorități. Cât de importantă este relația între un spital și autorități și care este, în acest sens, relația spitalului cu Primăria și Consiliul Local Caracal?

Relația între spital și autoritatea locală este esențială aici. Vorbim de un binom format din autoritatea locală și spital, iar în prezent relația noastră cu autoritățile din Caracal e una excelentă, de foarte bună colaborare și de implicare. De altfel, eu cred că nici nu putea fi altfel, câtă vreme actualul primar al municipiului Caracal este de profesie medic și, până de curând, a activat în Spitalul Caracal. Evident, în momentul acesta, el este primarul tuturor caracalenilor, dar precizez acest lucru pentru că mecanismele de funcționare a unui spital nu sunt întotdeauna ușor de înțeles de cei din afara sistemului. Prin asta țin să subliniez că domnul primar Liviu Radu, cunoscând problematica spitalului, va avea și pe mai departe o colaborare excelentă cu instituția noastră. Relația trebuie să fie excelentă: până la urmă, toți urmărim același scop: creșterea calității actului medical.

Ce părere aveți despre starea actuală a sistemului medical românesc și de ce are el nevoie pentru o îmbunătățire?

Sistemul sanitar românesc are nevoie de multe lucruri pentru îmbunătățire; în primul rând el trebuie restructurat. Și nu pentru că nu ar fi fost bun; el a fost bun, dar acum vremurile sunt altele și el trebuie adaptat la necesitățile actuale ale țării. În primul rând, eu aș privi sistemul sanitar românesc și ca pe un sistem în așteptare; el nu trebuie neapărat evaluat imediat prin ceea ce face. Sigur că și ceea ce face este important din punct de vedere al performanței, dar spuneam că trebuie privit ca un sistem în așteptare pentru că trebuie apreciat și gândit și prin prisma a ceea ce poate să facă în anumite situații de criză, în anumite cazuri particulare. Dacă îmi permiteți o comparație, evaluarea cheltuielilor și a investițiilor pompierilor nu se face după numărul de incendii stinse, ci se face și pentru creșterea capacității lor de a interveni, iar aspectul acesta este esențial și pentru sănătate. Ce-ar trebui făcut?! Deja lucrurile acestea s-au spus: sănătatea ar trebui să fie o prioritate națională, alături de învățământ, fiindcă trebuie să fim un popor sănătos şi educat.

În altă ordine de idei, noi ar trebui să ne bucurăm atunci când nu avem foarte mulți pacienți, deoarece asta înseamnă că atitudinea preventivă a fost eficientă. Deci, sistemul trebuie să fie performant, iar ca să fie performant, are nevoie de investiții; nu se poate sistem medical performant fără investiții: investiții în aparatură medicală, dar și în oameni. Și, aici, revin la actul educativ. Și mai trebuie ceva: sistemul sanitar din România trebuie să-și protejeze elementul cel mai important: capitalul uman.

Ați intrat și în politică. Ce v-a determinat să faceți acest pas?

Eu cred că orice adult trebuie să facă politică; a face politică nu înseamnă neapărat să fii activist de partid, ci ca simț civic. În acest sens, o chestiune elementară este prezența la vot: să nu uităm că, în 1989, mulți tineri și-au dat viața pentru ca noi să putem vota, iar votul nostru să conteze cu adevărat. În numele celor care, atunci, s-au sacrificat, noi trebuie să ne exercităm acest drept civic sau, mai degrabă, această obligație civică. Este o obligație – morală și civică – să ne exprimăm opțiunea politică.

De ce am intrat în politică?! Pentru că, la vremea respectivă, am simțit că pot să fac ceva în acest sens. Dacă urmează să mă întrebaţi de ce acum nu mai fac politică, aș răspunde că sunt implicat, dar nu sunt în prim-planul acțiunii politice. Întotdeauna am considerat că un medic trebuie să fie un om de centru-stânga și eu din această arie de acțiune fac parte.

Ați avut, recent, un eveniment extrem de important pe linie profesională: este vorba de Zilele Medicale, manifestare ajunsă la ediţia a VIII-a. Vă rog să vorbiți puţin despre importanța acestui eveniment.

Este vorba despre a opta ediție a Zilelor Medicale Caracalene, ceea ce ne îndreptățește să spunem că e deja vorba de o manifestare tradițională, care se desfășoară în cadrul mai larg al Zilelor Municipiului Caracal, organizată, însă, un pic mai devreme decât manifestarea-mamă pentru a beneficia și noi de ambianța superbă a Teatrului Național din localitate. Zilele Medicale Caracalene, care constituie o întâlnire medicală regională de anvergură la care a contribuit o întreagă echipă de organizare, a oferit paisprezece puncte de pregătire profesională, ceea ce denotă importanța ei, pe lângă participarea unor certe valori ale medicinii românești, fie și numai dacă ne gândim la domnul profesor Florin Mihălțan, doamna profesor Ruxandra Ulmeanu, doamna Emilia Crișan – de la Pneumologie, profesorul Eugen Moța – Nefrologie, profesoara Viorela Enăchescu – Interne și Ecografie, dr. Camelia Diaconu – Interne-Cardiologie. De aceea, cred că această întâlnire e un reper profesional și științific.

Pentru reuşita acestei ediţii ne-am bucurat de sprijinul autorităților locale, al domnului primar, al domnului deputat Dan Ciocan etc. S-a publicat și un volum de rezumate ale manifestărilor de la șase ediții. Mă bucur că am reușit să organizăm acest eveniment și mă bucur și pentru faptul că, atât conducerea spitalului, cât și a orașului – de altfel, ca de fiecare dată – s-au implicat în organizare, alături de Colegiul Medicilor, Asociația „Fiii și Prietenii Caracalului” și Asociația de Medicina Familiei.

Cum vă împărțiți între îndatoririle profesionale și familie?

Nu e foarte simplu, dar, atunci când faci ceva cu entuziasm, orice obstacol poate fi depășit. Pe de altă parte, familia mă înțelege și mă sprijină în toate demersurile mele: îmi înțelege timpul…, fiindcă medicina e o meserie cronofagă și energofagă: îți mănâncă mult timp și multă energie, ție, ca persoană. Din punctul acesta de vedere, repet, am o familie care mă-nțelege și mă sprijină, dar, în același timp, dacă am vreun derapaj, mă trage de mânecă și mă atenționează: „Vezi că aici parcă n-a fost în regulă!…”

Ce pasiuni aveţi dincolo de cea profesională?

Citesc. Cândva, mai jucam și tenis, dar acum doar îl privesc, fiindcă nu mai am timp, iar vârsta își spune și ea cuvântul: articulațiile nu mai sunt ca-n tinerețe… Citesc foarte mult: literatură de specialitate, dar și romane românești și străine – selectiv. Citesc, apoi, aproape zilnic, presa, fiindcă îmi doresc să fiu totdeauna informat.

E bine ca un medic să creadă în Dumnezeu? Dumneavoastră credeți?

Da, sunt credincios și consider că, în medicină, adevărul zicalei „Nihil sine Deo” se verifică în fiecare clipă. Acesta este punctul meu de vedere și aș vrea să vă spun ceva: am cunoscut, de-a lungul anilor, foarte mulți medici care, chiar dacă, la un moment dat, erau din acest punct de vedere oarecum mai detașați, pe măsură ce au înaintat în vârstă, au devenit credincioși

Domnule doctor, vă mulţumesc pentru răspunsuri.

Şi eu vă mulţumesc pentru întrebări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here