Campanie de prevenire a cancerului în Olt/Cele mai simple metode pentru evitarea maladiei

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sănătate publică și cu persoanele interesate care doresc să colaboreze, celebrează în luna februarie „Luna Națională de Prevenire a Cancerului”. Autoritățile în domeniu fac, cu această ocazie, o campanie în cadrul căreia fac  o seamă de recomandări cetățenilor, printre care se numără evitarea expunerii exagerate la soare, mai ales în în cazul copiilor, utilizarea produselor de protecție solară și evitarea utilizării aparatelor de bronzat.

Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite prin creșterea gradului de conștientizare asupra pericolului pe care cancerul îl presupune în rândul populației. „În lume 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului, iar dintre aceştia 4 milioane mor prematur la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani”, spun specialiștii.

Campania educativă „Luna Națională de Prevenire a Cancerului – Februarie 2017” explorează acțiuni ce pot fi întreprinse pentru a salva vieți, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate.

„Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare dintre noi avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

 

Autoritățile din sistemul de sănătate publică popularizează în această perioadă Codul European Împotriva Cancerului, care ne îndeamnă să nu fumăm sau să eliminăm acest obicei cel pușin acasă. Iată punctele acestui cod:

Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun.

Eliminați fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.

Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală saănătoasă.

Fiți activi fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.

Adoptati o dietă sănătoasă:

– consumați din abundeță cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.

– limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut de grăsimi sau zahar) și evitați băuturile îndulcite.

– evitati carnea prelucrata; limitati carnea rosie si alimentele cu un continut ridicat de sare.

În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați-va consumul.

Evitați expunerea exageratăă la soare, în special în cazul copiilor. Utilizți produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.

La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în munăă pentru a va proteja de substanțe cancerigene.

Pentru femei:

  • alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alaptați-vă copilul.

• terapia hormonală de substituție (THS) crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here