Galeria „Artis” din Slatina găzduiește cea mai mare expoziție plastică de până acum, semnată Corneliu Drăgan-Târgoviște-FOTO/VIDEO

Cea mai mare expoziție de artă plastică găzduită vreodată de Muzeul Județean Olt la Galeria „Artis” din Slatina a fost deschisă marți după-amiază: pe simeze își așteaptă publicul peste 100 de lucrări în acuarelă semnate de Corneliu Drăgan-Târgoviște, prezent, evident, la vernisaj.

Evenimentul a debutat printr-o prezentare a operei și artistului care a căzut în sarcina lui Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, cel care a și dezvăluit că expoziția semnată de Corneliu Drăgan – Târgoviște este cea mai mare dintre cele găzduite până acum de Galeria „Artis”, ea cuprinzând nu mai puțin de 105 tablouri.

De la stânga la dreapta: Laurențiu Guțică, Corneliu Drăgan-Târgoviște și Cătălin Podoleanu

„Este una dintre cele mai mari expoziții de artă plastică pe care o găzduiește Muzeul Județean Olt la Galeria «Artis», grație unor prieteni pe care i-am câștigat printr-o colaborare exemplară desfășurată de-a lungul timpului”, a spus șeful instituției-gazdă, arătând că, prin temele abordate, autorul „coboară în sufletele noastre cu o gamă de lucrări care abordează toate preocupările artistice”.

De altfel, Laurențiu Guțică a expus un profil al operei și dimensiunii umane autorului de pe poziția unui bun cunoscător, scoțând în evidență valoarea artistului, recunoscută pe multe meridiane ale lumii, dar și modestia care îl caracterizează din plin.

„Pe cât de talentat și sensibil, pe atât de modest este domnul Corneliu Drăgan-Târgoviște, care de fiecare dată încearcă să mă convingă să nu îl mai «domnesc», ci să-i spun, simplu, Corneliu. Iar eu îi spun că nu îmi permit asta. Dacă l-au premiat prestigioase academii de artă din lume, dându-i, aproape, rangul de lord al acuarelei la nivel mondial, eu i-am spus: «apropiindu-vă de Târgoviște, pentru mine sunteți un șef al cancelariei domnești al acuarelei românești, logofătul Corneliu Drăgan ot Târgoviște”, a spus directorul Muzeului Județean.

Despre măiestria artistului a vorbit și pictorul și profesorul Cătălin Podoleanu, mărturisindu-și, pe coordonate admirative, invidia pe tehnica autorului.

„Autorul este la un nivel extrem de prețios, de înalt, ca să zic așa, cu repere estetice valoroase, care îl poziționează în peisajul artistic naționale, pe unul dintre cele mai generoase locuri. Eu cred că oricine reușește să colecționeze un tablou, o piesa semnată de artist devine mai bogat, nu din punct de vedere material, ci sufletește, pentru că își completează în spațiul intim, în locația unde își desfășoară activitatea zilnică, cu un colț de univers și, în același timp, cu o perspectivă de înțelegere pe care ne-o oferă domnul Corneliu Drăgan Târgoviște”, a reliefat Cătălin Podoleanu.

Printre figurile artistice prezente marți la vernisaj s-a numărat și maestrul Vitalie Butescu, un apropiat al lumii culturale din Slatina și alături de care Corneliu Drăgan-Târgoviște a expus, tot la „Artis”, în urmă cu trei ani.

Cu o pregătire profesională diferită de arte (este absolvent al Institutului de Construcții – Facultatea de Instalații, București), Corneliu Drăgan-Târgoviște a urmat studii libere de pictură cu maestrul Horea Cucerzan și de desen cu sculptorul Iorgos Iliopolos. De lungul anilor, el a participat la mai multe expoziții internaționale de acuarelă. Palmaresul său artistic mai numără peste 30 de expoziții plastice personale și participarea la alte zeci de expoziții colective. A participat, de aeemenea, la mai multe expoziții de grafică satirică, artistul creând și pictură bisericească, lucrări ale sale găsindu-se în mai multe lăcașuri de cult din țară. În periada 2007 – 2014, artistul face numeroase călătorii de studiu în țară și străinătate, dar și pentru a participa la mai multe tabere de creație.

Lucrări ale sale se găsesc în colecții particulare și de stat din România, Israel, Franța, Germania, Turcia, Spania, Italia, Federaţia Rusă, Statele Unite, Elveția, Cehia, Belgia, Olanda, Brazilia, Mexic, China, Marea Britanie.

Expoziția care a debutat marți la Slatina va rămâne deschisă publicului până în data de 6 martie, a.c.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here