DSP Olt, ATENȚIONARE asupra pericolului reprezentat de CĂPUȘE/Tot ce trebuie să știm

Incidența din ultimii ani a numărului mare de animale infestate și de oameni înțepați de căpușe impune ca toți factorii implicați, respectiv autoritățile locale, crescătorii de animale, alte segmente de populație, specialiștii din domeniu să dețină unele informații cu referire la rolul pe care căpușele îl au ca paraziți și în principal ca vectori în transmiterea unor boli grave la oameni și animale, dar și despre realizarea unor acțiuni menite să limiteze prezența acestora în zonele favorabile înmulțirii lor, precum și de prevenire a infestării speciilor receptive, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Căpusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor.

Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

Dupa muscatura de capusa, poti prezenta oricare dintre urmatoarele simptome:

– febra;
– amorteala;
– eczeme;
– confuzie;
– senzatie de slabire;
– durere si umflarea articulatiilor;
– palpitatii;
– paralizie;
– respiratie sacadata;
– greata si varsaturi.

Boli cauzate de muscatura de capusa:

Boala Lyme (borelioza): oboseala, dureri de cap, febra, torticolis, dureri musculare si ariculare, eruptii extinse.
Babesioza: apetit scazut, oboseala, febra, dureri musculare.
Ehrlichiosis: febra, frisoane, dureri de cap, greata, varsaturi, eruptii violet sau rosii.
Febra Rocky Mountain: febra, dureri de cap severe, dureri musculare si articulare, iritatie, greata si varsaturi.
Tularemia: frisoane, febra mare, dureri de cap, ulcer si umflarea ganglionilor la locul muscaturii, greata si varsaturi.
Febra de Colorado: febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, fotofobie.

Consultul medical de urgent:

Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului de indata ce sunt descoperite.
Astfel se reduce riscul de aparitie a unor reactii inflamatorii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase.
Daca pacientii se prezinta la medic cu parazitul inca atasat pe suprafata tegumentara, cea mai buna metoda de extragere a acestuia este folosind o pensa curba, cu varful bont (astfel se asigura indepartarea capusii in intregime).

Serviciulde Promovare a Sanatatii recomanda cetatenilor o serie de masuri de preventie a muscaturilor de capusa:

– Aplicarea unui spray special impotriva insectelor. Astfel de sprayuri se gasesc in farmacii dar trebuie folosite conform instructiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Exista sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesa de imbracaminte si nu direct pe piele.
– Sprayurile trebuie utilizate cu grija in cazul copiilor (iar concentratiile substantelor active trebuie sa fie relativ scazute). Nu se recomanda pulverizarea lor pe mainile copiilor (adesea copiii introduc mana in gura si de aceea exista riscul de a se intoxica cu anumite substante)
– Dupa ce pacientii au intrat intr-o incapere se recomanda spalarea temeinica a zonei pulverizate cu multa apa si sapun
– Acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument (pantaloni lungi, sosete lungi, tricouri cu maneca lunga) daca pacientul se afla intr-o zona impadurita, in iarba inalta (locuri de predilectie pentru capuse). In astfel de zone se recomanda ca hainele sa fie cat mai deschise la culoare (capusile sunt mai usor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).
– Purtarea manusilor de menaj sau a altor manusi speciale in cazul in care pacientul manipuleaza animale sau pasari ce pot fi infectate
– Curatarea permanenta a habitatului: taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, indepartarea eventualelor plante care pot atrage capusele. Se recomanda utilizarea unor insecticide netoxice, care sa nu dauneze mediului si care sa nu fie periculoase pentru sanatatea celor din jur.
– Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute si raportate de muscaturi de capuse sau de boli transmise de acestea.

Verifica-te atent cand te intorci acasa; fa acelasi lucru cu patrupedele..
-In cazul in care descoperiti pe haine capuse, acestea pot fi indepartate cu o banda adeziva. Palma se va inveli in banda adeziva cu partea lipicioasa in exterior si se va presa pe capusa. Aceasta se va lipi pe banda. Este suficient sa pliati banda adeziva peste aceasta si sa o aruncati la cosul de gunoi.
– Protejeaza animalele de companie inpotriva puricilor si capuselor
Indepartati prompt si rapid orice capusa. Partile cavitatii bucale pe care le foloseste capusa pentru a se atasa sunt ascutite si pot sa apara infectii la locul muscaturii daca aceasta nu este eliminata imediat. Nu se va arde capusa si nici nu se va acoperi cu lac de unghii, nu folositi mainile goale pentru a elimina o capusa deoarece secretiile acestora pot declansa boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here