Ion Moisescu: „Consider că experiența lui Ludovic Orban îl recomandă pentru funcția de președinte al PNL”

  • Interviu cu Ion Moisescu, președintele PNL Olt

După patru ani, PNL Olt are o nouă conducere aleasă. Ce semnificație are acest lucru în contextul mai larg al insucceselor electorale de anul trecut și în cel privind nivelul scăzut al încrederii la care se află acum Partidul Național Liberal? 

Nu se poate vorbi de insuccese, ci de rezultate care nu au atins pragul propus de 30% în cazul nostru. Apoi, la nivelul PNL s-a stabilit foarte clar cum se fac alegerile interne, și anume de jos în sus, lucru care dă stabilitate, stabilitate ce va fi desăvârșită la congresul din 17 iunie.

Cât de greu vă este ca președinte al organizației în actuala situație a PNL?

Am intrat conștient în bătălia pentru președinția partidului, am reușit să îmi formez o echipă, sunt obișnuit cu munca și cred că în 2019, când vom da primul test electoral, vom avea rezultate net superioare. Într-adevăr, nu este chiar ușor acum, nu suntem avantajați de actuala conjunctură politică, pentru că nu avem nici Consiliul Județean, nici guvernul de partea noastră, dar sunt optimist aşa cum am fost întotdeauna.

Credeți că cei doi prim-vicepreședinți ai organizației județene, doamna Ionela Gherghiță de la Corabia și domnul Dan Stana de la Piatra Olt, sunt cele mai potrivite persoane pentru funcțiile în care au fost aleși, sau se putea și mai bine? 

Domnule Mirea, într-o competiție internă candidații își formează echipe de oameni loiali. Eu m-am pregătit pentru o competiție internă acerbă, pentru că aşa credeam că va fi, și, cu toate acestea, am făcut propuneri să facă parte din Biroul Politic Județean și unor liberali care consideram că nu mă susțin. Este vorba de doi liberali vechi din Balș, dar și de primarul de la Iancu Jianu. Actuala echipă de conducere e cea mai bună din ceea ce putem avea la ora actuală.

Credeți că altele erau rezultatele liberalilor la alegerile locale și la cele parlamentare din 2016 dacă partidul avea structuri de conducere nu interimare, ci alese? (Vorbim aici de o fuziune rapidă între PNL și PDL, cu alegeri interne imediate după declanșarea procesului de contopire a celor două partide). 

Da, cred că era mai bine să fi avut fuziunea încheiată și să fi avut, așadar, conduceri alese înainte de alegerile locale. Din păcate, nu așa au stabilit cei din conducerea centrală a partidului.

Bun. Avem, deci, conducere aleasă la Olt. Ați demarat acțiunile de întărire a organizațiilor locale și, dacă da, care este strategia principală în acest sens? 

Acum nu o să vă spun chiar totul legat de strategiile noastre interne. Cert e că avem două obiective cu termene clare: organizarea de alegeri și în celelalte organizații locale, unde nu s-a întâmplat acest lucru până acum, termenul fiind 30 septembrie, și întărirea tuturor organizațiilor locale unde au avut deja loc alegeri interne, termenul fiind sfârșitul lui 2017. Așa cum am spus-o și în cadrul comitetului de coordonare județean, ușile partidului sunt deschise. Vom fi, însă, foarte atenți față de cei care își doresc să se înscrie în PNL.

Vorbeam de fuziune: în Olt cum stă ea? Întrebarea pleacă de la faptul că figuri importante care provin din vechiul PDL au rămas extrem de puține. 

Cine se simte cu adevărat liberal a rămas în acest partid, indiferent din ce formațiune politică provine, din vechiul PNL sau din fostul PDL. Dacă unii dintre cei ce au plecat au avut diverse motive personale (să nu uităm că PNL nu participă la guvernare), cei ce au rămas fac parte din noua echipă care va reuși să își demonstreze valoarea în viitorul apropiat.

Prima provocare a noii conduceri a PNL Olt o reprezintă alegerile locale parțiale din 11 iunie, în cele două localități: Osica de Sus și Sprâncenata. Desigur că ați cântărit șansele candidaților dumneavoastră. Care ar fi acestea? 

Așa cum am mai spus-o în spațiul public, PNL nu se limitează la a pune candidați în cele două localități, ci intră într-o bătălie totală, chiar dacă actuala situație politică nu ne avantajează. Referitor la șanse, consider că putem câștiga cel puțin una dintre cele două localități. 8. Se apropie cu pași repezi alegerile interne la nivel central. PNL Olt a decis să îl susțină pe Ludovic Orban.

Din câte știm, domnul deputat Gigel Știrbu este cam în echipa lui Cristian Bușoi. Cum se împacă opțiunea lui cu opțiunea dumneavoastră? Ați discutat cu domnul Știrbu pe marginea acestei probleme? 

PNL Olt are doi parlamentari: Gigel Știrbu și Siminica Mirea. Atât timp cât organizația a luat decizia să îl susțină pe Ludovic Orban, cei doi parlamentari trebuie să se supună acestei decizii. Hotărârea a fost luată în Biroul Politic Județean și, ulterior, în Comitetul Director Județean, din care fac parte toți presedinții organizațiilor locale și primarii. În ceea ce mă privește, nu am să uit niciodată sprijinul pe care l-am avut din partea lui Ludovic Orban, apropierea sa de organizația de la Olt, relațiile foarte bune pe care domnia-sa le are cu mulți dintre membrii noștri, prietenia care ne leagă. Toate acestea au avut, evident, greutate în decizia pe care am luat-o privind susținerea sa, decizie luată, repet, de comun acord cu colegii mei.

Ce soartă credeți că va avea PNL cu un Bușoi în fruntea partidului, dacă va fi ales președinte? 

Cristian Bușoi este colegul nostru, cred că trebuie să facă parte din noul Birou Național, dar deocamdată consider că experiența lui Ludovic Orban, din toate punctele de vedere, îl recomandă să ocupe funcția de președinte al Partidului Național Liberal.

Pentru președinția partidului a apărut și al treilea candidat în persoana lui Viorel Cataramă. Cât de mult poate fi luată în calcul această candidatură sau, altfel spus, cât de sinceră este ea? Poate fi doar o strategie în favoarea sau în defavoarea unuia dintre ceilalți candidați?

Opinia mea este că dânsul are șanse zero în această competiție. Pe de altă parte, cred că domnul Cataramă a intrat în joc nu ca să câștige, ci este o strategie în favoarea unuia dintre candidați. Bănuiesc în favoarea cui, dar prefer să nu îi spun numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here