Concert de muzică de cameră într-un conac DISTRUS din Olt/ De ce o asemenea alegere

Asociația SoNoRo va susține în 21 septembrie, în cadrul unui program, un concert de muzică de cameră într-un conac din județul Olt, o clădire dărăpanată, dar care se află pe lista monumentelor de patrimoniu. De altfel, concertul are drept scop promovarea unui proiect de reabilitare a imobilului și introducerea lui în circuitul cultural.

Este vorba de Conacul Neamțu din localitatea Olari – Pîrșcoveni, administrat de către Fundația PRO PATRIMONIO, care desfășoară lucrări de conservare şi reabilitare graduală și încearcă, în același timp, să refacă legătura conacului cu comunitatea, prin acțiuni educative și culturale destinate tinerilor și copiilor. Concertul din Olt va cuprinde lucrări de Jean Sibelius,  Friedrich Händel – Johan Halvorsen, Eugène Ysaÿe și Franz Schubert, piese ce vor fi interpretate de Ioana Goicea – vioară, Sabin Penea – vioară, Răzvan Popovici – violă şi Radu Nagy – violoncel. Concertul se va ține joi, începând cu ora 19.00.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României, se arată într-un comunicat al Asociației Sonoro.

„Locurile în care susținem concerte sunt reprezentative pentru esența SoNoRo Conac și pentru ce ne-am propus încă de la început prin acestă inițiativă: readucerea muzicii de cameră în locurile pentru care a fost menită, celebrarea unor puncte importante în istoria arhitecturii din țara noastră, iar, de anul acesta, și salvarea acelor monumente ce se pot pierde din cauza unor circumstanțe nefavorabile. –  Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro”, se mai precizează în comunicat.

Conacul Neamțu din satul Olari, comuna Pîrșcoveni, este un exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia și are o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, adept al lui Ion Mincu, reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură, forma regională a stilului internaţional Art Nouveau. Situat într-o zonă săracă, preponderent agricolă și cu o puternică tendință de îmbătrânire şi depopulare, conacul Neamțu poate juca un rol de catalizator cultural al zonei și poate servi comunității ca spațiu de desfășurare de activități creative, destinate în special copiilor din sat.

De curând în proprietatea sa, conacul este administrat de către Fundația PRO PATRIMONIO ce desfășoară lucrări de conservare şi reabilitare graduală și încearcă, în același timp, să refacă legătura conacului cu comunitatea, prin acțiuni educative și culturale destinate tinerilor și copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here