Cluj-Napoca INVIDIAZĂ Slatina: La ce capitole orașul din Ardeal a rămas cu mult în urma capitalei Oltului

Un articol de presă publicat pe un blog din Cluj și citit de mii de oameni arată faptul că, deși este unul din cele mai performante orașe din România și din UE, potrivit unui recent raport al Băncii Mondiale, Cluj-Napoca ar putea învăța câteva lecții de eficiență în dezvoltare de la municipiul Slatina. 

Potrivit articolului publicat pe blog.cluj.info, Clujul este cu mult în urmă Slatinei în ceea ce privește sistemul de pubele subterane pentru deșeurile menajere, reabilitarea termică a blocurilor, dar și în privința dezvoltării sectorului privat.

Citește și Un agent de pază din Slatina a fost găsit ÎNECAT în zona podului rutier de peste râul Olt

„Un raport recent al Băncii Mondiale (raportul poate fi accesat aici: http://wrld.bg/72C330dv4Kb) arată că orașul Cluj este unul din cele mai performante din România și din UE (este al 3-lea oraș din UE în ceea ce privește ritmul de creștere economică). Conform raportului, cam 15.3% din români s-ar muta în Cluj dacă ar avea opțiunea. Lucrul acesta ne gâdilă ego-ul colectiv dar ar trebui să ne și responsabilizeze.

Citește și Fiul procurorului Noajă de la Tribunalul Olt a dat, iarăși de belea: Accident și droguri în mașină

Adevărul este că sunt încă multe de făcut până când Clujul va deveni o capitală cu adevărat europeană. Ca atare, ne-am gândit să pornim o serie de articole intitulată: “Ce poate Clujul învăța de la alții”. În această serie nu ne uităm la exemple științifico fantastice à la Stockholm, Copenhaga sau Amsterdam ci la exemple de bună practică de la noi din țară. Dacă știm să deschidem ochii vom vedea că nu a inventat Clujul apa caldă și nici nu a găsit întotdeauna cele mai bune soluții la problemele cheie cu care se confruntă orașul.

Citește și Finanțele Publice Olt: Serviciu disponibil zi și noapte pentru toți contribuabilii

În această ediție ne vom uita la Slatina și la lecțiile pe care Slatina le poate da Clujului:

Lecția 1. Slatina are încă din 2009 un sistem de pubele subterane pentru deșeurile menajere – Clujul numai acum a descoperit această inovație. La finalul acestui an, Primăria din Slatina va ajunge la un sistem de 170 containere subterane. Noi am ajuns la fantastica cifră de 4 (detalii despre cum stă Clujul la acest capitol, într-un articol Actual de Cluj).

Citește și S-a decis că este ILEGAL: Cum PĂCĂLEȘTE Carrefour milioane de români

Lecția 2. Slatina a fost de asemenea fruntașă în ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor comuniste, fiind unul din primele orașe din țară care a demarat astfel de proiecte – înainte de lansarea programului Ministerului Dezvoltării Regionale și înaintea lansării finanțării europene în acest domeniu. Primăria din Slatina a susținut continuu reabilitarea termică a blocurilor din oraș iar în momentul de față majoritatea blocurilor din oraș sunt reabilitate. La Cluj, după un start bun în 2009-2011, lucrurile au cam amorțit.

Citește și ALDE Olt a luat FOC: Dan Stana nu este dorit în partid/Unul dintre motive: colaborator al Securității

Lecția 3. Slatina s-a descurcat foarte bine și în ceea ce privește dezvoltarea sectorului privat. Chiar dacă este un oraș relativ mic, într-una din cele mai sărace zone din România și fără multe atuuri, a reușit să atragă câteva nume mari la nivel local – Pirelli, Prysmian sau Bekaert. În 2015, veniturile firmelor pe cap de locuitor erau mai mari în Slatina decât în Sibiu, Craiova, Galați sau Iași. Unde Clujul s-a bazat mai mult pe agilitatea celor de la TETAROM de a atrage nume mari în oraș, la Slatina Primăria a jucat un rol activ în întărirea sectorului privat”, se arată în articolul citat.

Citește și Un magistrat din Olt, fost judecător, a încasat ILEGAL aproximativ 300.000 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here