Viorel Chirea, pe simezele slătinene cu „Zugravi si iconari populari în zona Oltului de Jos. Sinteze culturale”.

Pictorul Viorel Chirea de la Caracal a vernisat, marţi după-amiază, o expoziţie plastică inedită la Galeria Artis din Slatina a Muzeului Judeţean Olt, lucrările cuprinzând icoane şi pictură murală care se raportează la opera zugravilor şi iconarilor populari de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea. 

Numind-o o „frumoasă incursiune în trecutul iconografic al judeţului nostru”, autorul s-a bucurat în realizarea expoziţiei de „sprijinul moral şi spiritual venit din partea Sfintei Episcopii a Slatinei şi Romanaţilor” şi de „colaborarea cu Direcţia pentru Cultură Olt”.

„Este o bucurie pentru mine să fiu alături de dânsul și să-l sprijin la această expoziție. Este rodul opțiunilor sale. Pentru că dânsul a mers prin multe biserici ca să se inspire, să vadă exact stilul acelor zugravi, al acelor meșteri iconari din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea din bisericile noastre, ale Oltului, și, așa cum adevărații artiști se inspiră de la cele sfinte, și dânsul s-a inspirat de la lăcașul acesta de cult pentru a transpune – pe hârtie sau pe icoane – aceleași forme, aceeași cromatică, aceleași personaje, aceleași chipuri, așa cum le realizau meșterii iconari din secolele menționate”, a spus, la vernisaj, reprezentantul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

La eveniment a participat şi doctorul în istorie Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt, care l-a caracterizat pe artistul plastic caracalean prin devotament şi credinţă.

„Dacă ar fi să-l caracterizez pe Viorel Chirea în două cuvinte, acestea ar fi: devoțiune, adică devotament, și credință nelimitată în Dumnezeu”, a vorbit, despre autor, directorul instituţiei-gazdă.

Vernisajul s-a mai bucurat de prezenţa şefului Direcţiei de Cultură Olt, Gheorghe Iorga, a scriitorului Viorel Păcală şi a artistului plastic Cătălin Podoleanu, însoţit la eveniment de elevii săi de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” cărora pictorul le serveşte, în multe rânduri, astfel de lecţii pe viu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here