Serviciile medicale de prevenţie lipsesc în Olt. Vinovaţi: medicii de familie/VIDEO

Deşi sunt prevăzute în legislaţie şi fac parte dintre obligaţiile ce decurg din contractele pe care le-au semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate, medicii de familie din Olt nu includ în practică serviciile medicale de prevenţie. Acest lucru a fost spus răspicat, miercuri, de şeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Florin Valentin Ciocan, la întâlnirea mai multor instituţii cu medicii de familie.

Întâlnirea s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, unde medicii au fost chemaţi pentru discuţii pe subiecte privind sănătatea publică şi problemele de sezon, întâlnire la care au mai participat, printre alţii, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt, în frunte cu şeful instituţiei, Andrei Iordache, şi prefectul judeţului, Silviu Neacşu.

Unul dintre minusurile din activitatea medicilor de familie a fost pus pe tapet de Florin Ciocan, care le-a …… acestora că nu fac serviciile medicale de prevenţie, deşi ele sunt prevăzute de legislaţia în domeniu şi reprezintă una dintre obligaţiile ce decurg din contractele pe care medicii le încheie cu CAS Olt.

„A mai existat o întâlnire cu dv., v-am mai explicat despre ce e vorba. V-am spus că sunt servicii foarte-foarte importante, fiindcă, dacă s-ar face toate serviciile de prevenție, colegele noastre de la DSP ar avea mai puține de spus despre vaccinări, despre îmbolnăviri și despre alte lucruri de felul acesta.

Prevenția – așa cum apare ea în legislația noastră și în contractul pe care l-am semnat cu dv. – spune că pentru pacienții între anumite grupe de vârstă se acordă obligatoriu și i-am întrebat ce știu. «Nu ni s-a acordat așa ceva», mi s-a spus. Puteți să mă contraziceți. Știți că aceste servicii medicale de prevenție, în momentul în care le aplicăm, sunt însoțite de o discogramă care se completează de către fiecare pacient în parte. De asemenea, aceste servicii medicale de prevenție se pot solda, în ultimă instanță, cu un bilet de trimitere care să ajungă la laboratorul de analize medicale pentru cazurile existente (și-aici n-am înțeles, pentru că ne plângem toți că nu sunt în sistemul acesta bani destui pentru analize medicale, pentru cei ce sunt pe listele de așteptare). Analizele de prevenție ar fi un debușeu din acest punct de vedere, în sensul în care pacienții pentru care nu s-au găsit bani de analize își pot face analizele prin aceste servicii de prevenție. Acestea sunt analizele de bază, care se fac ca să nu ne trezim cu vreo boală la un moment dat – mai mult sau mai puțin incurabilă. Vorbesc aici de proteine, colesterol, trigliceride, TGO, TGP… Dacă nu știați, vă spun că din fondurile care revin laboratoarelor de analize medicale, 12% din suma anuală pe care o plătește Casa reprezintă aceste analize medicale de prevenție. Pacientul vine cu biletul de trimitere (e un bilet special pentru prevenție), merge cu el la clinică, clinica îi face aceste analize, care sunt suportate de bugetul clinicii. Asta nu e o ceartă, ci o recomandare pe care unii dintre dv. mi-au spus că le e puțin teamă s-o pună în aplicare, că poate nu li se validează serviciu”, i-a certat şeful CAS Olt pe medicii de familie.

El a reliefat că cei în cauză motivează lipsa acestui gen de servicii susţinând că pacienţii spun că nu au nevoie de analize medicale pe segmentul de prevenţie, ceea ce pare greu de crezut.

„Al doilea argument s-a referit la faptul că pacientul care vine la cabinet n-are nevoie doar de analizele menționate… Dar mi-e greu să cred că, dintre toți pacienții care vă calcă pragul (și vă calcă pragul destui) nu s-au găsit suficienți pacienți care să fie trimiși pentru asemenea gen de analize. Sunt foarte curios – și o să discutăm problema asta în momentul în care colegii mei de la control sau noi vom merge pe teren să vedem cum decurg treburile – să văd și eu discogramele. Dacă am avea discograme pentru pacienții pe care-i avem în listă (și vorbim aici de sute de mii de pacienți!), asta ce-ar însemna? Știți foarte bine și dv. În momentul în care am completat discograma – pentru pacientul X din Obârșia, să zicem – am o idee despre ce înseamnă acel pacient: l-am examinat, am văzut că e sănătos tun, nu bea, nu fumează, nu duce o viață dezordonată, este foarte bine. Dar dacă, Doamne ferește!, i se-ntâmplă ceva ce n-ar trebui să i se-ntâmple, eu spun: dom-le, la mine apare că e sănătos… Dar nu există aceste discograme, nu le-am văzut…”, a mai spus Florin Ciocan.

Nemulţumită că i se impută lipsa de interes pentru serviciile medicale de prevenţie, o doctoră l-a apostrofat pe şeful CAS Olt să nu îi mai jignească pe medici pentru că ei nu au un termen anume pentru acest fel de servicii. Pe o asemenea logică, prevenţia medicală poate avea loc din cinci în cinci ani sau din 10 în 10 de ani ori, de ce nu, din 30 în 30 de ani, pentru că, nu-i aşa?, legea nu le impune termene. În acest punct al discuţiei o reacţie a venit din partea prefectului, care i-a atras atenţia medicului de famile supărat că prevenţia are un caracter permanent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here