Zeci de medici de familie din Olt au protestat în faţa prefecturii/Ce i-a scos în stradă/FOTO+VIDEO

Aproximativ 30 de medici de familie au pichetat, joi, sediu Prefecturii Olt, nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate şi pentru o mai bună finanţare a acestuia, cu precădere a medicinii de familie.

Protestul a avut loc timp de o oră, între orele 11.00 şi 12.00, medicii avându-i în frunte pe doctorul Mihai Ungureanu, noul preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, care, în dialog cu presa, a exprimat principalele nemulţumiri ale medicilor.

„Problema cea mai mare este funcţionalitatea deficitară a sistemului medical. Acesta e motivul principal pentru care noi am hotărât să protestăm. Al doilea motiv este o lipsă a finanţării. Suntem ţara cu cea mai mică finanţare din Uniunea Europeană. Şase la sută din PIB este mult prea puţin pentru medicină. Noi milităm pentru 10%, să obţinem 10% din PIB şi să obţinem şi pentru medicina de familie o finanţare mai bună, pentru că medicina de familie asigură 70% din consultaţiile acordate la nivel naţional.

Ne dorim ca medicul de familie să fie pus acolo unde îi e locul, să i se acorde importanţa cuvenită. Medicul de familie este prima treaptă şi este cea mai importantă verigă a sistemului medical de sănătate. În afară de medicul de familie nu este nimeni care să se ocupe de pacient mai bine, mai îndeaproape. Medicul de familie este cel care îşi cunoaşte pacientul cel mai bine şi care ştie să îl orienteze în toate direcţiile”, a declarat Mihail Ungureanu.

Proasta finanţare a medicinii de familie va face ca, în viitorul apropiat, medicii de familie să fie nevoit nu să se mulţumească cu puţin, dar chiar să aducă bani de acasă pentru cheltuielile curente ale cabinetelor medicale.

„Finanţarea asigură o mai bună funcţionare a cabinetului medical. Din banii luaţi de la Casa de Sănătate medicul de familie trebuie ca să-şi plătească toate cheltuielile, să-şi rezolve toate datoriile pe care le are de plătit, şi după aceea îşi rezervă şi lui ce mai rămâne. Şi de cele mai multe ori sunt medici de familie care rămân cu foarte puţin, sau chiar vor fi forţaţi, în perioada următoare, să vină cu bani de acasă”, a precizat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt.

La finalul protestului, medicii au înmânat prefectului de Olt, Silviu Neacşu, un memoriu cu nemulţumirile şi solicitările lor, memoriu înmânat şi preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Florin Valentin Ciocan.

Dacă revendicările lor nu vor găsi rezolvare, medici de familie din toată ţara vor organiza, în 15 noiembrie, un miting de amploare la Bucureşti.

Pichetări similare celor din Olt au avut loc, joi, în toate judeţele din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here