Senatorul Renică Diaconescu: Eu aș gândi din nou o lege a medicilor de familie

Medicul Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României şi șef al secției Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, crede că cel două măsuri luate în ultima perioadă în sistemul public de sănătate sunt bune, creșterea salariilor personalului sanitar și dotarea spitalelor județene aparatură medicală performanță. Totuși, mai este mult lucrat până când sistemul să devină performant în totalitate, mai ales pe partea hotelieră a spitalelor, dar și în zona centrelor de permamnență. Pe de altă parte,  vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Senat crede că ar trebui creată o nouă lege a medicilor de familie, potrivit politicidesanatate.ro.

„Ca să fiu sincer, sunt cel puțin două măsuri bune: creșterea salariilor personalului sanitar și dotarea spitalelor județene cu tomograf și cu aparatură de înaltă performanță. Însă mai trebuie schimbat foarte mult în partea hotelieră a acestor spitale, să fie mult mai primitoare și mai confortabile pentru pacienți. Foarte mulți refuză să se interneze din cauza acestor condiții și cred că și factorii locali, mai ales, ar putea avea o contribuție. Acolo unde autoritățile locale s-au implicat, spitalele arată superb”, a răspuns Renică Diaconescu într-un interviu publicat de politicidesanatate.ro.

Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Senat susține că ar trebui umblat și la medicina de familie, pentru care ar trebui inițiată și adoptată o nouă lege, dar regândint și sistemul centrelor de permanență, care ar putea degreva unitățile de primiri urgență.

„Eu aș gândi din nou o lege a medicilor de familie, care la ora actuală sunt transformați în simpli scribi de rețete. Aș regândi acele centre de permanență din teritoriu care ar degreva unitățile de primiri urgență. Se pornise în trombă acest proiect, dar din păcate ele au eșuat și au mai rămas foarte puține centre de permanență. Aceste centre reunesc trei-patru comune și fac de gardă medicii din comună, pe rând, iar pacienții se adresează direct acolo, nu mai vin în spital. Se încercase la un moment dat dotarea lor cu niște mașini de salvare, dar, din păcate, lucrurile s-au estompat și s-au desființat aceste centre. Asistenții comunitari ar trebui să se înființeze pe lângă fiecare primărie și să aibă un centru de comandă la direcțiile sanitare care să preia toate aceste date pe care să le trimită la un centru în cadrul Ministerului Sănătății. Eu așa văd lucrurile”, a mai declaratdr. Renică Diaconescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here