Ce se întâmplă cu brățara dacică descoperită în Olt și recuperată de Poliție

Muzeul Județean Olt a demarat demersurile pentru expertizarea brățirii dacice descoperită din întâmplare de un bărbat din comuna Optași Măgura și preluată de Poliție, precum și pentru ca piesa de tezaur să intre în patrimoniul muzeal al județului, informează OLT-ALERT.

În acest sens, Muzeul Județean Olt s-a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin Direcția Județeană pentru Cultură Olt, căreia îi transmite asigurările Consiliului Județean că există toate resursele financiare și logistice pentru plata expertizării și a evaluării piesei de tezaur, precum și a efectuării cercetărilor arheologice în zona în care brățara dacică a fost descoperită din întâmplare.

De asemenea, directorul muzeului, Laurențiu Guțică, cere Direcției pentru Cultură Olt să înceapă demersurile pentru ca, în condițiile în care se va confirma autenticitatea ei, prețioasa piesă să intre în patrimoniul Muzeului Județean Olt.

„Având în vedere descoperirea întâmplătoare a unei brățări dacice în comuna Optași Măgura, predată pentru expertizare la Muzeul Național de Istorie a României de Direcția Județeană Olt pentru Cultură și Poliția Olt, Serviciul de Investigații Criminale, vă adresăm rugămintea să întreprindeți toate demersurile de rigoare ca această piesă ce ar putea figura în categoria tezaur, dacă se confirmă autenticitatea ei, să intre în patrimoniul Muzeului Județean Olt.

Vă aducem la cunoștință că, în urma informării prezentate în data de 27 noiembrie 2017, domnul Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a manifestat solicitudine  asigurând că există toate resursele financiare și logistice pentru plata expertizării, a evaluării și a efectuării cercetărilor arheologice din zona adiacentă descoperirii.

Exprimându-ne prețuirea pentru eforturile profesioniste făcute de echipa de investigații -Poliția Județeană Olt, Serviciul de Investigații Criminale și Direcția pentru Cultură Olt –  ce au colaborat și recuperat această piesă de patrimoniu, vă mulțumim anticipat pentru demersurile ce le veți face în continuare, dovedind bună credință pentru respectarea legalității, pasiune și respect pentru patrimoniul arheologic al județului Olt”, se arată în adresa Muzeului Județean Olt.

Săptămâna trecută, în urma investigațiilor, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au ridicat o brățară din aur, de la un bărbat, de 27 de ani, din comuna Optași, județul Olt.

În urma examinării brățării, s-a stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de K, cântărește 108 g, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice.

„Întrucât brățara ar putea face parte din Patrimoniul Național Cultural al României, a fost înaintată spre examinare specialiștilor din cadrul Muzeului Național de Istorie, care urmează să se pronunțe asupra veridicității acesteia”, se arată într-un comunicat al IPJ Olt.

Bărbatul de 27 de ani susține că ar fi găsit brățara în pământ, în apropierea gospodăriei sale, în urmă cu doi ani. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 42 din 2000, privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Bărbatul spune însă că habar nu avea că trebuia să declare piesa după ce a găsit-o, afirmând că nu a ascuns niciodată descoperirea făcută și că nu știa ce valoarea are brățara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here