Patroana magazinului Nico Stil din Slatina a încălcat legea și drepturile angajaților/Imagini VIDEO

Patroana magazinului Nico Stil din Slatina, Niculina Catană, soția fostului consilier județean Marian Catană, a încălcat grosolan legea și drepturile salariaților, chemându-i abuziv pe aceștia la muncă într-o zi în care ei aveau dreptul la un liber legal.

Magazinul familiei Catană a funcționat la capacitate maximă joi, 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, când, deși aveau dreptul legal la un liber, salariații firmei care administrează magazinul, SC Nico Stil SRL, au fost chemați la lucru în program normal de muncă. Iar dreptul salariațiilor într-o astfel de situație este obligație pentru angajator.

Citește și Pregătiri pe ultima sută de metri în centrul Slatinei pentru organizarea Târgului de Crăciun/FOTO

Am încercat să o contactăm pe patroană, dar la numărul de telefon format ne-a răspuns soțul ei, fostul consilier județean Marian Catană, care a tăgăduit că magazinul ar fi funcționat.

„Nu știu, nu cred că s-a lucrat. Eu sunt la un spriț acum”, a răspuns Catană.

Imaginile foto și video pe care le difuzăm mai jos dovedesc însă contrariul.

Citește și Cum să supraviețuiești unui infarct, fără ajutorul altcuiva, când ești singur

Conform dispoziţiilor Codului Muncii, în zilele de sărbătoare legală angajatorii au obligaţia de a acorda zile libere lucrătorilor. Angajatorii care au activităţi ce se desfăşoară în regim continuu sau activitatea acestora nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului unităţii pot fi exceptaţi de la obligaţia de a acorda zile libere angajaţilor cu condiţia ca timpul lucrat în aceste zile să fie compensat, conform dispoziţiilor în vigoare. Nu este cazul SC Nico Stil SRL, care nu funcționează nici în domeniul sănătății, nici în cel al alimentației publice.

În timp ce sotul patroanei spunea că nu se lucrează la magazin, clienții intrau și ieșeau din unitate

Citește și De Ziua Națională a României, paradă cu tehnică militară în centrul Slatinei

Angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii  în zilele de sărbători legale sunt pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 si 10.000 lei, sancțiuni aplicate de Inspecția Muncii.

Imagini înregistrate joi, 30 noiembrie 2017:

Citește și Ședință extraordinară la CJ Olt/ Se dau bani primăriilor fără fonduri pentru salarii

Angajații din Olt care în aceste zile (30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României) sunt chemați la muncă își pot denunța patronii utilizând o linie telefonică deschisă de Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt pentru preluarea sesizărilor. Numărul de telefon este 0249.439.283.

Citește și Eveniment deosebit în artele plastice slătinene: Marius Cioc, expoziție „În afara muzeului”/FOTO+VIDEO

Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile de sărbătoare legală stabilite prin lege, astfel că nu se lucrează.

Excepție fac angajatorii cu activităţi care se desfăşoară în regim continuu sau a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului unităţii. Ei pot fi exceptaţi de la obligaţia de a acorda zile libere angajaţilor cu condiţia ca timpul lucrat în aceste zile să fie compensat, conform dispoziţiilor în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here