Abuzuri repetate la adresa salariațior unui celebru magazin din Slatina/FOTO+VIDEO

Când ai profit de milioane de lei pe an îți permiți orice. Dacă încalci legea, nu-i bai: o amendă de la instituțiile statului e ca o mică pișcătură – aproape că nu o simți. Dacă abuzezi de angajați, luându-le drepturile pe care legea le acordă, la fel: contravenția nu e o problemă pentru tine – ai de unde să o plătești. Ce mai rămâne? Doar să îți fie rușine, dacă ai măcar un minim puls moral. Dacă nu îl ai nici pe ăsta, Dumnezeu cu mila!

Vorbim de firma care deține și administrează magazinul Nico Stil din Slatina, care nici joi și nici vineri, de ziua Sfântului Andrei (30 noiembrie) și de Ziua Națională a României (1 Decembrie), când era obligată prin lege să dea liber angajaților, și-a chemat personalul la muncă, magazinul funcționând în program normal de lucru.

Magazinul este deținut de firma SC Nico-Stil SRL, administrată de familia Catană. Mai exact, de Niculina Catană, soția fostului consilier județean Marian Catană, care își plătește mulți dintre angajați cu salariul minim.

Conform dispoziţiilor Codului Muncii, în zilele de sărbătoare legală angajatorii au obligaţia de a acorda zile libere lucrătorilor.

Doar angajatorii care au activităţi ce se desfăşoară în regim continuu sau activitatea acestora nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului unităţii pot fi exceptaţi de la obligaţia de a acorda zile libere angajaţilor cu condiţia ca timpul lucrat în aceste zile să fie compensat, conform dispoziţiilor în vigoare. Nu este, însă, cazul SC Nico Stil SRL, care funcționează în cu totul alte domenii decât cele prevăzute de lege la acest capitol.

Angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii  în zilele de sărbători legale sunt pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 si 10.000 lei, sancțiuni aplicate de Inspecția Muncii.

•••

Anul trecut, compania familiei Catană a avut o cifră de afaceri de peste 21 de milioane de lei și un profit net de peste 2,1 milioane de lei. Așa că o eventuală amendă pentru încălcarea Codului Muncii ar fi un fleac pentru ei. Rămâne ca doar o eventuală normă morală să le bată un pic obrazul, în ideea că, dacă tot dau salarii mici, măcar să nu le îngrădească salariaților drepturile de care trebuie să beneficieze prin lege.

Magazinul familiei Catană a funcționat în zilele în care angajații aveau dreptul prin lege să fie liberi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here