Anticorupția, subiect de ample proteste și în Israel: Peste 20.000 de oameni au manifestat împotriva unei legi prin care premierul se protejează de justiție

Protest de amploare în Israel! Zeci de mii de oameni au participat  la Tel Aviv, la „Marşul Ruşinii”, un protest îndreptat împotriva corupției. Legea prin care premierul se protejează de justiție in investigațiile în care este suspect a fost  deja aprobata într-o primă formă.

Peste 20 de mii de oameni s-au adunat pe bulevardul Rothschild, de unde au mers până la Piața Habima, scandând contra lui Netanyahu și a corupției guvernului. Protestul a fost organizat de liderii sociali care convoacă de mai multe luni o demonstrație săptămânală anticorupție, numită „Marșul Rușinii”, în apropiere de reședința procurorului general al statului, Avichai Mandelblit, pe care îl acuză că nu cercetează cu celeritate cazurile în care se presupune că este implicat șeful guvernului israelian.

„Mă aflu aici alături de o mulţime de alţi oameni care sunt sătui până peste cap de Guvern şi premier, care încearcă să distrugă democraţia din ţara noastră. Părinţii şi bunicii noştri au venit în Israel în urmă cu 70 de ani pentru a construi o ţară democratică, iar ei ce fac? O distrug pas cu pas, inoculând noi reguli şi provocând numai daune”, a spus unul dintre protestatari.

Manifestația a avut loc la câteva zile după ce coaliția guvernamentală israeliană a aprobat, într-o primă formă, o lege ce i-ar împiedica pe anchetatorii Poliției să transmită procurorului recomandările lor, după finalizarea unei investigații, atunci când este vorba de oficiali de rang înalt.

Dacă va fi aprobată, reglementarea le va interzice acestora să divulge orice informații și concluzii către mass-media, ceea ce ar împiedica publicul să afle, de exemplu, dacă poliția a recomandat punerea sub acuzare a unui politician care se prezintă la alegeri în calitate de candidat.

Conform presei externe, Parlamentul israelian va examina luni, într-o a doua și a treia lectură, propunerea legislativă în cauză. Potrivit inițiatorului acesteia, David Amsalem, din partidul Likud al premierului israelian, viitoarea lege nu vizează decât să protejeze drepturile și reputația suspecților.

Netanyahu s-a descris ca o victimă a unei vânători politice de vrăjitoare.

El a denunțat o tentativă de „puci” din partea presei și a stângii.

Într-una dintre anchete, Netanyahu este suspectat că a primit, ilegal, cadouri de la persoane foarte bogate, iar o altă investigație încearcă să stabilească dacă el ar fi încercat să încheie un acord secret cu proprietarul unui ziar israelian pentru o acoperire favorabilă din partea cotidianului respectiv.

Netanyahu a negat mereu orice neregulă și s-a declarat victima unei campanii pentru a-l înlătura de la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here