Transportatorii rutieri de persoane și mărfuri din Olt, „călcați” de Inspecția Muncii. Zeci de sancțiuni

Inspectorii de muncă din Olt au desfășurat, luna trecută, ample verificări în rândul  transportatori rutieri de mărfuri şi persoane, văzându-se nevoiți să aplice zeci de sancțiuni și să dispună foarte multe măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate în teren.

Controalele s-au derulat în perioada 08-24 noiembrie, în cadrul unei campanii naţionale privind respectarea de către transportatorii rutieri de mărfuri şi persoane a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, respectiv a prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă.

„O parte dintre acţiunile de control s-au desfăşurat în trafic, împreună cu lucrători ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, iar celelalte verificări s-au efectuat în locurile în care conducătorii auto erau staţionaţi, respectiv autogări, staţii de călători, parcări special amenajate pentru transportatorii de mărfuri”, a declarat șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, Cristian Ungureanu.

În urma acestor acţiuni au fost verificaţi un număr de 22 transportatori rutieri de mărfuri şi persoane cu sediul social în judeţul Olt, identificându-se 42 deficienţe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere, s-au aplicat 26 sancţiuni contravenţionale constând în avertismente.

Campania în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane a fost determinată de numeroasele sesizări înregistrate la nivel naţional adresate de persoanele fizice şi juridice faţă de această activitate, de faptul că aproximativ 30.000 de contracte individuale de muncă, din totalul de 220.000, din acest domeniu, sunt cu timp parţial. De asemenea, cu toate că în ultimii doi ani s-a înregistrat o scădere a numărului de accidente de muncă în acesată activitate, de cele mai multe ori cauzele producerii acestora sunt determinate de oboseală şi suprasolicitare neuropsihică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here