Cooperare între polițiștii români și partenerii lor din spațiul Schengen

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultimele două săptămâni, 1.346 de persoane, 195 de autovehicule, 73 de documente și 7 certificate de înmatriculare, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 24 noiembrie – 8 decembrie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 706 persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

Poliţiştii români au pus în aplicare 36 de mandate europene de arestare, au depistat 200 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 12 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 40 de documente, 7 documente de înmatriculare vehicule și au fost identificate 44 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Totodată, 640 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 57 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 35 de persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar alte 9 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat 48 de autovehicule și 33 de documente, căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

 

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here