Slătineanul care a salvat-o pe tânăra de 18 ani de la înec, premiat de șeful ISU Olt/Povestea salvatorului/ FOTO+VIDEO

Bărbatul din Slatina care, sâmbătă, a salvat-o de la înec pe tânăra de 18 ani care plutea, inconștientă, pe apa râului Olt, a fost premiat, luni, pentru curajul și spiritul său civic, de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Adrian Tănase, cu o diplomă, o plachetă și o statuetă reprezentând un pompier în miniatură.

Ceremonia a avut loc la sediul ISU Olt din Slatina, unde salvatorul a primit din partea pompierilor, o dată cu însemnele acordate, întregul respect din partea salvatorilor militari.

„Domnul Dan Mihai a avut un rol esențial în finalizarea cu succes a acestei acțiuni,  dumnealui intervenind fără a sta pe gânduri pentru salvarea tinerei. Pentru spiritul civic și curajul de care a dat dovadă, în semn de mulțumire, dorim să îi acordăm astăzi o diplomă de merit, o plachetă și un pompier în miniatură. Domnule Dan Mihai, în numele pompierilor olteni doresc să vă felicit pentru gestul dumneavoastră și să vă asigur de întregul nostru respect”, a spus, la ceremonie, colonelul Adrian Tănase.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Dan Mihai a povestit de-a fir a păr episodul întregii întâmplări.

„Sâmbătă, pe data de 9 decembrie, mă deplasam cu o bicicletă și vroiam să mă duc să las bicicleta la paznicii de la Plaja Olt, ca să alerg pe marginea barajului. Mergând cu bicicleta, am zărit niste pescăruși pe apă, că noi ne mai uităm după pescăruși, după lebede pe apă,  și când am aruncat privirea spre pescăruși am văzut în Olt un cadavru. Era acolo și avea o geacă de culoarea muștarului deschis. M-am urcat pe bordura de la dalele de pe marginea râului și când m-am uitat de sus, într-adevăr am văzut că e vorba de un cadavru.

Am lăsat bicicleta și am fugit către paznicii de la Plaja Olt, am strigat la ei și m-au auzit și două doamne care aleargă cu noi pe malul Oltului, la Slatina Running, și le-am spus să dea telefon la 112 ca să vină salvarea pentru că este un cadavru în Olt.

Apoi eu nu m-am mai gândit, am fugit către locul unde era cadavrul, m-am dezbrăcat și am sărit în apă după el, să îl scot, să îl aduc la mal. Era la o distanță de mai bine de 15 metri de mal, zic eu. După ce m-am aruncat în apă și am scos capul afară, am simțit ca un cuțit în inimă, așa era de rece apa.

Am ajuns la cadavru, l-am luat de umăr și am început să înot înapoi către mal. La 5 metri de mal am simțit că mă înmoi eu. Mi-am zis: «eu aici mă minec, simt că nu mai am putere, că mă înmoi». La un moment dat am simțit că a mișcat un picior, dar mi-am zis că e de la bătaia apei. Apoi am simțit că a dat din celălalt picior, de data asta mai accentuat, și atunci am prins curaj, am tras cadavrul de umăr mai bine și am zis «bă, tu trebuie să trăiești». Am ieșit cu ea la mal, am pus-o pe prima dală, a venit și paznicul și m-a ajutat să o tragem mai sus. M-am apucat să îi fac partea de resuscitare și i-am dat părul de pe ochi, și atunci am văzut că era un copil. Am continuat să îi fac resuscitarea până când a venit SMURD-ul, s-au mișcat și iei foarte repede, și ambulanța și SMURD-ul. Am dat corpul fetei pe o parte și în momentul acela a început să îi iese apa pe la colțul gurii. După aceea a deschis ochii, a început să răcnească, a râcnit de vreo cateva ori, apoi au preluat-o cei de la SMURD. Mi s-au luat apoi datele si asta a fost”, a povestit bărbatul.

Norocul fetei a fost că salvatorul ei a fost prompt, dar și că are cunoștințe privind acordarea primului ajutor, cunoștințe deprinse la cursurile unei școli postliceale de asistenți pe care a urmat-o.

Apoi, Dan Mihai este un sportiv, alergând în cadrul grupului de sportivi amatori Slatina Running.

De altfel, el a precizat că sportul este extrem de important ajutându-ne nu doar să fim mai sănătoși, dar să și ne descurcăm în situații ca cea prin care a trecut el.

De asemenea, importanța cunoștințelor de prim-ajutor a fost reliefată de șeful pompierilor olteni, care a precizat că salvatorii militari vor continua să promoveze și să organizeze cursuri de prim-ajutor, cu precădere la nivelul unităților de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here