Se anunţă schimbări importante în congresul PSD: Ce pregătesc liderii partidului

Liderii PSD pregătesc un congres extraordinar în care să adopte schimbări importante la Statutul partidului. Principalul vizat de modificări este articolul în 2015 se stipula că membri de partid împotriva cărora s-a pus în mișcare acțiunea penală sunt forțați să se autosuspende din funcție sau să renunțe la funcție.

(11) “Să se autosuspende din partid sau din funcția deținută în cadrul acestuia ori din funcțiile politice sau administrative obținute prin susținere politică, în următoarele situații principale: funcția publică obținută este incompatibilă cu calitatea de membru; este cercetat pentru comiterea unei infracțiuni pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa. La expirarea perioadei de autosuspendare, în cazul revenirii în partid, acestora li se recunoaște continuitatea vechimii în partid”, se arată în articolul introdus în 2015 în actualul Statut al PSD.

Acum, liderii PSD vor să modifice acest articol introdus pe vremea când Ponta era preşedinte al partidului, astfel încăt să se stipuleze că demisia intervine doar în momentul în care există o condamnare definitivă.

În plus, sunt pregătite modificări şi privind felul în care este ales preşedintele, astfel încât să se revină la vechiul sistem de alegere prin delegaţi şi nu prin votul tuturor membrilor de partid.

”(2) Președintele PSD este ales sau revocat de către toți membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfășurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Național și aprobat de Comitetul Executiv Național”, arată actualul Statut.

Această modificare ar ajuta în primul rând liderii judeţeni ai partidului. În acest moment, nouă organizații PSD unde președinții sunt interimari pentru că nu se pot face jocurile pentru alegerea unui președinte plin. Dacă trece modificarea la Statut, atunci aceștia se vor alege mult mai ușor, prin intermediul delegaților.

În al doilea rând, modificarea îl ajută pe Liviu Dragnea, cel care, în situația în care va juca cu mandatul pe masă, nu va mai fi ales prin vot al tututor membrilor PSD, ci într-un Congres Extraordinar în care vor vota delegați din toate județele, iar aceștia vor putea fi controlați mult mai ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here