Se scumpesc gazele din 10 ianuarie. Cu cât vom plăti mai mult la facură

Începutul de an vine cu scumpiri la gazele naturale. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, luni, creșterea cu peste 8% a prețurilor finale la gaze pentru consumatorii casnici, începând cu data de 10 ianuarie 2018.

Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

„Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

Solicitările furnizorilor  privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh”, se mai precizează în comunicatul ANRE.

Și alimentele se vor scumpi, potrivit b1.ro. Producătorii din industria alimentară anunță noi majorări de prețuri la carne, ouă și pâine. Scumpirile vin din cauza creșterii accelerate a euro în raport cu leul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here