Direcția de Sănătate Publică Olt a depistat nereguli în mai multe cabinete medicale școlare

Un control dispus de șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt în cabinele medicale școlare a scos iveală mai multe nereguli, cu precădere la cabinetele care funcționează în cadrul unităților de învățământ din Slatina.

Cele mai grave lucruri au fost descoperite la Cabinetul medical școlar dentar din cadrul Colegiului Tehnic „Alexe Marin” din Slatina, care a fost și amendat de inspectorii DSP. Lucruri nefaste au fost însă descoperite și în cadrul cabinetelor medicale din școlile gimnaziale „Eugen Ionescu” și „Constantin Brîncoveanu” Slatina, Scoala Gimnazială nr.1 Slatina, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina.

OLT-ALERT prezintă raportul de control al specialiștilor în sănătate:

„În perioada 20.02.-26.02.2018 reprezentanții DSP – SCSP Olt au efectuat controale la 8 cabinete școlare și 3 cabinete medicină dentară din Slatina, Caracal și Corabia și au constatat:

 • toate cabinetele sunt autorizate din punct de vedere sanitar;
 • personalul angajat (medici și asistenți medicali) are efectuat controlul medical periodic;
 • sunt asigurate stocurile de materiale de curățenie și substanțe dezinfectante;
 • există încheiate contracte de prestări servicii pentru colectare, transport și neutralizare deșeuri medicale periculoase;
 • condițiile igienico-sanitare de funcționare ale acestora sunt corespunzătoare-excepție face Cabinetul școlar nr. 2 Caracal, care funcționează într-o clădire degradată aparținând Primăriei; Cabinetul școlar nr. 2 Caracal va face dovada colaborării cu Primăria Caracal în vederea renovării și consolidării clădirii în care funcționează.
 • la cabinetele medicale școlare a fost efectuat triajul epidemiologic după vacanță intersemestriala; la cabinetul școlar „Sc.gimn.nr.1”Slatina din totalul de 478 copii înscriși au fost examinați 291 cu 5 cazuri de pediculoza depistate, care nu au mai revenit în colectivitate; de asemenea la Cabinetul Școlar „Sc.gimn.C-țîn Brîncoveanu” din totalul de 650 de copii au fost examinați 645 cu 5 cazuri de pediculoza depistate, care au revenit în colectivitate; în zona Caracal și Corabia, în urmă verificării triajelor epidemiologice, se constată efectuarea acestora, dar neutralizarea focarelor de pediculoza se realizează cu întârziere din cauza necolaborarii familiei cu cabinetul medical școlar.

S-au aplicat două sancțiuni cu „Avertisment” pentru Cabinetul școlar nr. 1 și 2 Corabia, pentru întârzierea neutralizării focarelor de pediculoză și pentru neafișarea baremului de medicamente.

A fost verificat Baremul de dotare a cabinetelor medicale și de medicină dentară (asigurat în proporție de 90%) în ceea ce privește instrumentarul medical, materialele sanitare și medicamente și s-au constatat următoarele:

 • la nici un cabinet medical școlar nu există cearceaf de unică folosință pentru canapeaua de consultații;
 • Cabinetul medical școlar din cadrul Scolii Gimnaziale „Eugen Ionescu” Slatina – a fost identificat un dulap de depozitare medicamente, materiale sanitare și instrumentar medical cu un grad avansat de uzură; lipsa instrumentarului medical: ciocan pentru reflexe, ațele, optotip școlari;
 • Cabinetul medical școlar din cadrul Scolii Gimnaziale nr.1 Slatina – a fost identificat un dulap de depozitare medicamente, materiale sanitare și instrumentar medical cu destinație multifuncțională (depozitare birotică, supraveghere video). S-a recomandat respectarea destinației acestuia și identificarea altui amplasament pentru supravegherea video; măsuță instrumentar cu grad avansat de uzură. S-a aplicat un avertisment.
 • Cabinetul medical școlar din cadrul Scolii Gimnaziale „Constantin Brîncoveanu” Slatina –  lipsa măsuță instrumentar, optotip școlari, ciocan reflexe;
 • Cabinetul medical școlar al Colegiului Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina – s-au identificat două dulapuri de depozitare medicamente, materiale sanitare și instrumentar medical cu un grad avansat de uzură; lipsa ciocan pentru reflexe, optotip și măsuță instrumentar;
 • Cabinet medicină dentară „Scoala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina – lipsă truse de consultație UF pentru pacienții cu antecedente de hepatită acută B și C, truse detartraj; la momentul controlului unit-ul dentar nefuncțional – compresor industrial, există referat înlocuire compresor din data de 12.12.2017;
 • Cabinet medicină dentară Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina – instrumentar medical lipsă: seringi UF, lame sterile, bisturiu drept și curb, bisturiu UF, tăvițe renale mici și mari, trusa de detartraj, truse de consultație UF pentru pacienții cu antecedente de hepatită acută B și C, ace chirurgicale; aparatură medicală lipsă: amalgamator, aparat de profilaxie cu bicarbonat de Na; materiale stomatologice lipsă: cimen fosfat de Zn, pastă mumifiantă, clorură de Zn, capsule Ag, bavete UF, lanț bavete, perhidrol, precum și un număr insuficient de recipienți și saci deșeuri periculoase. Medicamentele obligatorii din trusa de urgență, precum și spațiu de depozitare al acestora lipsesc în totalitate. La momentul controlului sterilizarea se realiza într-un spațiu multifuncțional; materiale sterile la un loc cu materiale nesterile. A fost aplicată o sancțiune contravențională conform H.G.nr.857/2011 art.33 lit.c, în cuantum de 500 lei. S-au acordat termene de remediere a deficiențelor și se va efectua recontrol.
 • nu au fost identificate medicamente și materiale sanitare cu termen de valabilitate depășit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here