Inspectorii de muncă din Olt, controale în forță la cei care folosesc zilieri

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt demarează, de săptămâna viitoare, ample acțiuni de control la cei care utilizează ocazional forță de muncă (zilieri).

Acțiunile de control se vor desfășura în perioada 19 martie – 31 octombrie 2018, iar verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor se va face în perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2018.

„Munca zilierilor presupune desfășurarea de activități necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar de lucrări, respectiv: persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială.

Munca necalificată este de obicei desfăşurată de persoane care nu au calificare profesională, iar lipsa instructajului şi a unor măsuri de prevenire şi protecţie a condus către înregistrarea unui număr mare de accidente de muncă produse la nivel național în rândul zilierilor”, a declarat șeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Verificările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, efectuate la nivel naţional, au scos în evidenţă anumite deficienţe ce trebuie remediate de cei care utilizează munca zilierilor. Cele mai des întâlnite nereguli sunt nerespectarea măsurilor de prevenire și protecție de către zilieri, stabilite de beneficiari, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă și a echipamentelor individuale de protecție, neinstruirea zilierilor înainte de începerea activității, nepunerea la dispoziția lor a echipamentelor de muncă adecvate și necomunicarea, către inspectoratele teritoriale de muncă, a evenimentelor în care au fost implicați zilieri.

„Având în vedere complexitatea acestor obiective, s-a considerat oportună declanșarea unor acțiuni de control, cu caracter inopinat, la beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional. De asemenea, se va urmări și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare”, a mai precizat inspectorul șef Cristian Ungureanu.

Cristian Ungureanu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here