Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a fost prezent ieri, 21 martie, la Craiova, la manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Olteniei.
Manifestările au fost organizate la Teatrul Național „Marin Sorescu”, unde, în cuvântul său, Paul Stănescu a evidențiat că momentul este cu atât mai important în contextul sărbătorii Centenarului Marii Uniri.
„Această sărbătoare este cu atât mai importantă în acest an, când ne pregătim de Centenarul Marii Uniri și cu toții știm importanţa pe care a avut-o Oltenia în Marea Unire. Să nu uităm că Prima Unire a fost făcută la noi, de un oltean – Mihai Viteazul, în 1600.
De asemenea, Tudor Vladimirescu este o figură emblematică a Olteniei, fiind şi foarte legat de Craiova, întrucât, pentru o lungă perioadă de timp, a lucrat pentru familia boierului Ioniţă Glogoveanu. Iar 21 martie, data aleasă pentru a celebra Ziua Olteniei, este exact ziua în care Tudor Vladimirescu, în fruntea oastei de panduri, în timpul Revoluției de la 1821, a intrat triumfal în București.
Să nu uităm, aşadar, de figurile istorice ale Olteniei (Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Constantin Brâncoveanu, Ecaterina Teodoroiu etc) şi să continuăm să credem în lege şi dreptate, în idealuri şi libertate”, a spus ministrul Dezvoltării.
Dincolo de discursuri şi evenimente publice, sărbătoarea de miercuri ar trebui să fie prilej pentru punţi între oameni, pentru consolidarea şi ilustrarea unei Oltenii şi a unei Românii moderne şi deschise, a reliefat vicepremierul Stănescu.
El a făcut referire și la programele de dezvoltare a regiunii, enumerând unele dintre cele mai importante proiecte.
„Vorbind de modernizare şi dezvoltare, ca ministru al dezvoltării regionale, mă bucur să vă spun că regiunea Sud-Vest Oltenia derulează multe proiecte importante atât din fonduri naţionale, cât şi europene.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de exemplu, avem, până în prezent, 403 contracte semnate, în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de lei, care vizează lucrări de alimentare cu apă, canalizare, reabilitare de drumuri, poduri şi podeţe, precum şi modernizarea infrastructurii educaţionale (creşe, grădiniţe, şcoli).
De asemenea, această regiune a accesat fonduri europene (prin Programul Operaţional Regional) în valoare de peste 250 de milioane de euro, pentru 43 de proiecte. Bineînţeles că este loc şi de mai bine! Este şi motivul principal pentru care, în Programul de Guvernare, am inclus sprijinirea autorităților publice locale și creșterea absorbției fondurilor europene ca fiind două dintre prioritățile noastre de guvernare”, a spus Paul Stănescu.
Vicepremierul a lansat și un mesaj pentru politicieni, dar și pentru toți oltenii.
„Mesajul pe care vreau să îl adresez astăzi colegilor politicieni şi tuturor oltenilor este unul de speranţă: speranța într-un viitor mai bun și într-o societate modernă și deschisă! Am promis acest lucru în momentul câștigării alegerilor și ne vom ține de promisiune, indiferent de presiunile la care suntem supuși! Am încredere că spiritul Unirii va învinge, în folosul românilor!
Avem nevoie de responsabilitate, de solidaritate, de integritate, de păstrarea valorilor și de încrederea deplină în statul de drept! Iar şansa normalității democratice și a prosperității derivă din respectul față de lege, faţă de muncă, de instituții, de tradiții și de educație”, a conchis Paul Stănescu.