Referendumul Olt-Romanați, organizat în mai, o dată cu cel pentru familie

Vicepreşedintele PSD Paul Stănescu a declarat luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că referendumul privind modificarea Constituţiei astfel încât familia să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie ar urma să aibă loc în mai. Tot atunci va fi organizat și referendumul  pentru modificarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi, care ar fi trebuit organizat în data de 15 octombrie și care a fost amânat.

Citește și INTERVIU/Gabriel Buliteanu, liderul PNL Slatina: „Meritocrația este singura cale spre succes”

În ședința ordinară din luna august 2017, consilierii județeni au aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre privind consultarea cetățenilor, prin referendum, în legătură cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt. Deși s-a stabilit, inițial, să fie organizat la data de 15 octombrie, consilierii județeni au adoptat o nouă hotărâre prin care referendumul local a fost amânat până la organizarea referendumului pentru familie, astfel încât ambele consultări să aibă loc în același timp. Iar luni, vicepreşedintele PSD Paul Stănescu a declarat că referendumul privind modificarea Constituţiei astfel încât familia să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie ar urma să aibă loc în luna mai.

„Cel mai probabil în luna mai ar trebui să fie referendum pentru familie, după toate calculele”, a declarat vicepremierul Paul Stănescu.

Într-o atare situație, cel mai probabil aleșii Oltului vor relua, în cadrul uneia dintre viitoarele ședințe, subiectul referendumului local pentru stabilirea noii date la care se va desfășura consultarea populației pentru adăugarea, la numele județului Olt, și denumirea Romanați.

„Evident că ne vom lipi de referendumul pentru familie pentru a organiza și consultarea populației din Olt pe tema adăugării denumirii județului și cuvântul «Romanați», doar așa am stabilit anul trecut, în septembrie”, a declarat, pentru OLT-ALERT, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.

Potrivit Legii Referendumului, consultarea populației poate fi validată dacă la urme se va prezenta cel puțin 30% din populația cu drept de vot și dacă cel puțin 51% dintre cetățeni vor spune fi de acord ca județul să se numească Olt-Romanați.

Referendumul va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate.

Adăugarea substantivului propriu Romanați la actuala denumire a județului este un vechi deziderat al populației din sudul județului, care până în 1950 făcea parte din fostul județ Romanați. Conștienți că reînființarea fostului județ este, practic, imposibilă acum, oamenii din acea zonă, cu precădere cei luminați, oameni de cultură, oameni de afaceri, profesori, politicieni etc., cred că se impune o reparație istorică și morală la nivel simbolic a ceea se s-a petrecut în urmă cu 77 de ani, când autoritățile comuniste au desființat, prin reforma administrativă din 6 septembrie 1950, Romanațiul.

„Este foarte importantă ideea cu care plecăm și care se va propaga, aceea că nu se va schimba nimic, că este vorba de o reparație istorică și este vorba doar de adăugarea la numele actual a cuvântului Romanați”, declara, anul trecut, Marius Oprescu.

Președintele CJ Olt a mai spus că cetățenii nu vor fi nevoiți să își schimbe documentele de identitate și alte acte pe cheltuială proprie, reliefând că, după ce acest proiect va fi transpus în realitate, doar antetele oficiale ale instituțiilor publice vor trebui imediat schimbate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here