Unde pot fi sacrificați mieii în aceste zile în Olt: Spațiile indicate de medicii veterinari

Mieii pot fi sacrificați în aceste zile în patru localități unde există spații care îndeplinesc condițiile legale. Este vorba de Osica de Sus (Târgul săptămânal), Balș (Piața agroalimentară), Drăgănești-Olt (Piața agroalimentară) și Slatina (fostul abator Strehareți), potrivit  Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

Luând în considerare faptul că în anii anteriori au existat solicitări din partea unor primării de a obține avize temporare pentru sacrificarea mieilor în spații special amenajate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a transmis adrese de informare către primăriile respective, în eventualitatea solicitării și în acest an a obținerii avizului.

În acest sens, DSVSA Olt a comunicat prin adresele transmise condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU stabilite de legislația  sanitar-veterinară, cerințe ce trebuie îndeplinite pentru obținerea avizului
temporar.

S-au primit solicitări de la Primăria Osica de Sus, Balș, Drăgănești-Olt și Slatina.

Se vor organiza spații temporare pentru sacrificarea mieilor în următoarele locuri:

„Emiterea avizului temporar pentru sacrificarea mieilor este condiționată de facilitățile de care dispun acestea, respectiv separarea fizică, astfel încât sacrificarea să nu producă disconfort cumpărătorilor, spații amenajate pentru cazarea animalelor, de sistem de alimentare cu apă potabilă și posibilitatea producerii apei calde, facilități de colectare și stocare a materialului cu risc specific și a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificare până la dirijarea acestora către unitățile de neutralizare/incinerare, în baza contractului de prestări servicii încheiat cu unități autorizate sanitar veterinar”, se arată într-un raport al DSVSA Olt prezentat, marți, în ședința Comitetului Prefectural.

În vederea desfășurării în condiții corespunzătoare a sacrificării mieilor, DSVSA Olt
solicită sprijinul autorităților locale, în sensul de a permite accesul în incintă a proprietarilor
numai cu animale identificate cu crotalie auriculară simplă și crotalie electronică având același cod unic de identificare și însoțite de documentele sanitar veterinare obligatorii (certificat de sănătate, formular de mișcare și document pentru informațiile referitoare la lanțul alimentar pentru ovine/caprine).

„Au fost stabilite echipele care vor efectua controale oficiale în piețele agroalimentare, unitățile de producție, procesare, depozitare, unități de alimentație publică și unități de comercializare produse alimentare de origine animală și non animală, având ca obiectiv verificarea modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare”, se mai arată în raportul DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here