Produse alimentare expirate în magazinele din Olt/ Protecția Consumatorilor a fost fără milă

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Olt au efectuat, în preajma Sărbătorilor Pascale, mai multe controale asupra operatorilor economici specializați  comercializarea produselor alimentare, a peștelui și preparatelor din pește, a produselor de panificație și veterinare, depistând mai multe nereguli pentru care au aplicat amenzi de peste 40.000 de lei.

Controalele au fost tematice, unul dintre ele vizând verificarea respectării prevederilor legale la modul de etichetare, publicitate si comercializare a peștelui, preparatelor din pește preambalate si conservelor de pește, potrivit unui comunicat de presă al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Olt. Au fost controlati 10 operatori economici, la șapte dintre aceștia constatându-se deficiențe de la legislația în domeniul protecției consumatorilor, fiind sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 8.400 de lei.

 

La doi agenți economici, peștele congelat, vrac, se cântărea pe balanțe electronice ale căror informații nu erau clare și vizibile pentru consumatori, astfel că au fost sancționați cu amendă în valoare totale de 400 lei, iar pentru neafișarea la loc vizibil a certificatelor de înregistrare la registrul comerțului din care să reiasă obiectele de activitate, alți cinci operatori economici au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 8000 lei.

„În cadrul controlului tematic care viza verificarea respectării prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, tablete și figurine pe baza de cacao și grăsimi vegetale, produse de patiserie, cozonac, pască, vin) au fost controlați 34 de operatori economici și au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale din care 10 amenzi în valoare totală de 24200 lei și 4 avertismente”, se arată în comunicatul CJPC Olt.

Abaterile constatate în urmă controlului se referă la comercializarea de produse fără etichete, elemente de identificare și caracterizare și cu termenul limita de consum depășit (fiind oprite definitiv de la comercializare), depozitarea necorespunzătoare a produselor, acestea fiind păstrate la temperatura camerei și nu la cea impusă de producător, neafișarea la loc vizibil  a certificatelor de înregistrare la registrul comerțului din care să reiasă obiectul de activitate și la neutilizarea la cântărire a produselor comercializate în vrac a unui mijloc de măsură și control pentru care informațiile furnizate de aparatele de măsură să fie clare și vizibile pentru consumatori.

Și în luna martie Protecția Consumatorilor Olt, a desfăşurat și două acţiuni tematice proprii de control, applicând amenzi de 8.000 de lei.

Au fost verificaţi 20 operatori economici specializați în comercializarea produselor de panificație, șase dintre aceștia fiind găsiți cu nereguli. S-au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1000 lei și un avertisment.

Au mai fost controlaţi 19 operatori economici care comercializează produse în unitățile fitosanitare și farmacii veterinare, șase dintre ei fiind pedepsiți. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat patru sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 7000 de lei și două avertismente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here