Mergi la grătar în aer liber de 1 Mai? ATENȚIE: Distracția te poate costa până la 5000 de lei dacă încalci aceste reguli!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în minivacanța de 1 Mai, să respecte măsurile preventive care îi pot ajuta să preîntâmpine evenimentele neplăcute.

Încălcarea prevederilor legale care stabilesc condițiile în care poate fi organizat un picnic poate aduce pentru administratorii zonelor amenajate pentru picnic și cetățenii care vor să se distreze la un grătar amenzi care pot ajunge și la 5.000 de lei.

În acest context, pompierii recomandă cetățenilor să respecte instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic și să nu aprindă focul în pădure pe timp de vânt.

Înainte de aprinderea focului, petrecăreții trebuie să curețe locul de materiale care se pot aprinde uşor și să păstreze lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde.

„Sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere şi aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii.

Sunt interzise fumatul şi focul deschis, instalarea corturilor, parcarea autoturismelor precum şi aprinderea grătarelor în alte locuri decât cele amenajate special;

Nu lăsaţi copiii să se joace cu focul și stingeţi cu apă sau pământ focul, cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din locul unde aţi petrecut”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Olt.

Conform Legii numărul 54/2012, privind desfășurarea activităților de picnic, administratorii zonelor amenajate pentru picnic și cetățenii care participă la activități de picnic au obligația respectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Actul normativ prevede sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor stabilite, iar valoarea amenzilor este de la 300 la 5000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here