Jandarmeria Olt: Peste 4.000 de plase de pescuit, găsite în apele Oltului, au fost distruse

În timp ce executau acțiuni pe linia prevenirii și combaterii faptelor de încălcare a normelor legale privind regimul piscicol, jandarmii au depistat, sâmbătă dimineață, în jurul orelor 05.30, un bărbat în vârstă de 41 de ani, din comuna Rusănești, în timp ce desfășura activități de pescuit comercial pe luciul de apă al râului Olt, în dreptul localității Cilieni, în plină perioadă de prohibiție.

Bărbatul utiliza unelte de pescuit comercial de tip setcă, confecționate din plasă monofilament, în lungime totală de 1190 metri, fără a deține autorizație în acest sens.

Jandarmii au întocmit acte de constatare pentru încălcarea prevederilor O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, iar uneltele de pescuit au fost ridicate de la făptuitor.

„Documentele întocmite de către jandarmi și bunurile ridicate au fost predate organelor de urmărire penală competente, pentru continuarea cercetărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, locotenent-colonelul Iulian Mihai.

De asemenea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma executării unei misiuni în colaborare cu ANPA Filiala Oltenia pe lacurile de acumulare Strejeşti şi Drăgăşani şi cu sprijinul membrilor ASRO, au fost scoase din apa râului Olt plase în lungime totală de 4.360 m şi cantitatea de 160 kilograme de peşte din specia caras.

Uneltele de pescuit au fost distruse de către inspectorul piscicol din cadrul ANPA, iar cantitatea de peşte a fost redată mediului acvatic.                                                             

„Conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 8 din 12 ianuarie 2018 şi Ordinului Ministerului Mediului nr. 174 din 16 februarie 2018 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2018, în perioada 07 aprilie- 05 iunie inclusiv, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale. În acest sens, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt,  au fost intensificate acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului piscicol.

Cetăţenii pot solicita sprijin în situaţia tulburării ordinii publice sau în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, la numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112 sau se pot adresa direct echipajelor de jandarmerie”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here