Percheziții DIICOT la cel mai mare exportator de lemn: Holzindustrie Schweighofer

Procurorii DIICOT şi mai multe structuri din poliţie au descins, miercuri dimineață, la sediul central al celui mai mare exportator de lemn din România – Schweighofer Holzindustrie, precum şi în alte 23 de locuri din toată ţara. Compania austriacă este acuzată că, din 2011 până acum, ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 25 de milioane de euro. 

Perchezițiile au avut loc în București și în județele Braşov, Alba, Suceava, Hunedoara şi Bihor, la persoane fizice şi juridice, din care patru la sediile unor instituţii publice. Ancheta DIICOT vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.

În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici, mai spun procurorii DIICOT.

Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

În cauză urmează a fi  conduse la sediul DIICOT- Structura Centrală mai multe persoane, în vederea audierii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here