Spitalul Slatina, victorie în instanță împotriva Curții de Conturi, în urma unui control cu mize ascunse

Curtea de Conturi a României a pierdut, în mare parte, procesul cu Spitalul Județean de Urgență Slatina, care a contestat o decizie a instituției de control prin care aceasta stabilea, printre altele, prejudicii financiare în urma unor lucrări efectuate la unitatea sanitară în urmă cu câțiva ani. Ținta angajaților Curții de Conturi a fost, de fapt, constructorul care a efectuat lucrările. Să dăm amănunte.

Procesul a fost tranșat definitiv, ieri, de Curtea de Apel Craiova, care a respins recursurile părților în dosar, menținând Hotărârea 198/2018 pe care Tribunalul Olt a pronunțat-o în 28 februarie, când a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de Spitalul de Urgenţă Judeţean Slatina împotriva Curții de Conturi a României, anulând în mare parte punctele Deciziei nr.33/07.07.2016, emisă de Camera de Conturi Olt. La respectivele puncte anulate de instanță auditorii externi stabileau, printre altele, prejudicii de miliarde de lei vechi puse în sarcina spitalului, bani plătiți nelegal, zice-se, de autoritatea contractantă firmei care a câștigat licitația pentru extinderea și modernizarea Secției de Primiri Urgențe.

Povestea pe scurt

În 2013, Spitalul Județean de Urgență Slatina încheia, după desfășurarea procedurii de achiziție publică prin cerere de ofertă, contractul de lucrări nr. 17.188/11.09.2013 privind „extinderea și modernizarea Secției de Primire Urgențe” cu firma care a câștigat licitația, SC Roxana Miranliv SRL, aflată în asociere cu SC C&D Best Design Concept SRL. Prețul contractului a fost de 2.844.273 de lei, reprezentând oferta firmei de construcții la un nivel de 85% din prețul estimat al lucrărilor, care a fost de peste 3,5 milioane de lei.

În decembrie 2014, lucrările au fost recepționate fără probleme. Un an mai târziu, un control al Camerei de Conturi Olt la spitalul slătinean scotea în evidență mai multe nereguli de care s-ar fi făcut vinovați responsabilii spitalului.

În fapt, Curtea de Conturi a stabilit, prin Decizia nr. 33 din 7 iulie 2016, că spitalul ar fi efectuat „plăți nelegale la obiectivul «Extindere și modernizare Secție de Primirea Urgențe din cadrul SJU Slatina», reprezentând contravaloarea unor materiale cuprinse în articole de deviz înscrise în situațiile de plată întocmite de constructor, decontate la prețuri supraevaluate, care nu corespund realității din piață și nu pot fi justificate, nefiind făcută dovada că sunt rezultatul liberei concurențe”.

Aceeași „bubă” a mai fost găsită de reprezentanții Curții de Conturi și în cazul obiectivului de investiții „Reabilitare și modernizare Unitate de Primire Urgențe”, executat de același constructor, iar „neefectuarea unei analize de piață pentru identificarea prețurilor practicate în mod curent pentru tipurile respective de lucrări la stabilirea valorii estimate a contractului de lucrări atribuit în vederea realizării obiectivului de investiții” a fost o altă mare „descoperire” a celor de la Curtea de Conturi.

Exact punctele care stabileau măsuri pentru toate aceste „nelegalități” au fost, însă, anulate de instanța de judecată.

Potrivit informațiilor OLT-ALERT, ținta celor care au efectuat controlul din partea Curții de Conturi a fost, de fapt, din motive pe care doar ei le cunosc, constructorul care a efectuat lucrările, respectiv SC Roxana Miranliv SRL, administrată de omul de afaceri Mircea Ungureanu. O dovadă în acest sens este și faptul că, la presiuni cărora nu a reușit să le facă față, deși contestase decizia Camerei de Conturi Olt, conducerea de atunci a spitalului a intrat în panică și l-a dat în judecată pe constructor, solicitându-i returnarea unei importante sume de bani din valoarea totală a contractului, sumă indicată, evident, ca plătită nelegal, de reprezentanții Curții de Conturi.

Instanța căreia spitalul i s-a adresat, Tribunalul Olt, a respins cererea. Unitatea sanitară a făcut recurs împotriva acestei sentințe, acțiune respinsă, de asemenea, de Curtea de Apel Craiova, care a menținut, definitiv, hotărârea prin care Tribunalul Olt a dat câștig de cauză pârâtei.

Un proces similar a fost câștigat de SC Roxana Miranliv SRL împotriva Spitalului Slatina în urma unor alte lucrări, proces demarat de unitatea sanitară tot în urma unui control al Camerei de Conturi Olt.

De altfel, Mircea Ungureanu a fost supus, în ultimii ani, mai multor asalturi din partea instituțiilor statului care, nu o dată, au săvârșit abuzuri în acțiunile lor. Astfel de acțiuni au fost însoțite, de fiecare dată, de atacuri și din partea unor publicații de presă care, atunci când s-a stabilit că firma lui Ungureanu a fost pe nedrept atacată, nu au mai revenit asupra subiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here