PRACTICA ILEGALĂ a service-urilor auto. De ce anume trebuie să se ferească toți șoferii

O practică ilegală a devenit tot mai răspândită în service-urile auto din România.
Registrul Auto Român (RAR) atrage atenţia că unii şoferi îşi scot filtrele de particule pentru a spori puterea maşinii ori nu-şi cumpără unui nou, când cel vechi trebuie înlocuit.

Obiceiul este unul extrem de nociv pentru mediu pentru că particulele care ajung în aerul respirat sunt cancerigene.

Filtrele de particule sunt montate pe automobilele diesel, de regulă, începând cu normă de poluare euro 4. Acestea opresc noxele maşinilor, iar când se înfundă trebuie schimbate. Ca să nu mai dea bani pe cele noi, dar şi când vor să-şi mărească puterea maşinii, şoferii renunţă la ele. În acest caz trebuie păcălit softul maşinii să creadă că există un filtru nou, sarcina revenindu-le celor din service-urile auto, relatează stirileprotv.ro.

Inspectorii spun că, în astfel de cazuri, service-ul risca o amendă, de la 4.000 la 10.000 de lei, pentru că o maşină fără filtru de particule este o bombă de poluare.
“Fumul în exces care poate fi un motiv de respingere în momentul efectuării ITP. Cel mai grav aspect este sănătatea pietonilor, deoarece emisia de particule de funingine are efect cancerigen”, afirmă Mihai Burcea, inspector RAR.

În urma controalelor în trafic efectuate de RAR şi poliţie, un şofer prins fără filtru de particule poate fi amendat cu aproape 600 de lei pentru depăşirea normelor de poluare. Maşina va trebui să ajungă şi la RAR pentru inspecţia tehnică, iar aceasta va costa aproape 100 de lei.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here