Olt: Mamografii gratuite pentru femeile de peste 45 de ani, din mediul rural

Clubul Rotary Slatina, care în luna mai 2017 a inițiat proiectul caritabil „Rotary susține lupta împotriva neoplasmului mamar – Screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, județul Olt”, continuă inițiativa și în anul rotarian 2018 – 2019. Sâmbătă, 21 iulie, a avut loc o primă acțiune. 

După ce, anul trecut, 270 de femei au beneficiat de examen medical de specialitate, în urmă derulării Balului Anual Rotary din aprilie 2018, membrii clubului au obținut resurse financiare pentru susținerea a încă 120 de mamografii pentru femeile din mediul rural, de peste 45 de ani.

Prima activitate din această nouă etapă a proiectului s-a desfășurat sâmbătă, 21 iulie, la Clinica Lisimed din Slatina, unde primele șapte femei au beneficiat de mamografii gratuite. Acestea au fost curpinse în proiect încă de anul trecut și, din cauza rezultatelor identificate și interpretate de către medicul specialist, ele au fost rechemate periodic la monitorizare.

“În perioada următoare, membrii Clubului Rotary anunță că primăriile din mediul rural care nu au participat încă la proiect o pot face contactându-ne pe adresa de email:  rotary_club_slatina@yahoo.com. Din fiecare localitate pot participa 15 femei care se încadrează în grupul țintă și care vor fi programate la realizarea de mamografii gratuite în lunile august-septembrie 2018, în limita resurselor financiare disponibile”, a declarat  Cristina Munteanu, noul președinte al Clubului Rotary Slatina.

În ultimii trei ani cancerul de sân a urcat pe locul al doilea ca număr de decese la nivel mondial, după bolile cardiovasculare. În România, numărul cazurilor de cancer şi al deceselor provocate de acesta este în creştere mai mare faţă de media regională şi globală.

Descoperirea în stadii incipiente a bolii crește șansele de supraviețuire. Gradul de informare asupra bolii este mai mic în mediul rural decât în cel urban. Un program național al Ministerului Sănătății pentru screening cancer mamar în mod gratuit nu există, iar costul mamografiei poate descuraja femeile cu posibilități financiare reduse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here