Retrageri în masă din Masonerie după ce DNA a intentat un proces împotriva a doi membri ai Asociației `Marea Lojă Naţională din România`

Asociația „Marea Lojă Naţională din România” (MLNR) se confruntă cu un val de plecări. Peste 2.000 de membri ai acesteia, cei mai mulți dintre ei funcționari publici, au părăsit MLNR după ce, în 2017, procurorii de la DNA Oradea au intentat un proces împotriva chestorului Liviu Popa, fostul șef al IPJ Bihor, și a judecătorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, ambii membri ai Asociației, potrivit unor surse citate de Adevărul

Cei doi sunt acuzați de fals în declaraţii într-un dosar în care au fost inculpaţi pentru acte de corupţie mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Bihor. Dosarul se judecă la Curţea de Apel Timişoara.

Deși, potrivit legii, trebuie să-și declare apartenența la MLNR, nici Popa, și nici Galea nu au făcut vreo mențiune în acest sens în declarațiile lor de interese. Potrivit Adevărul, care citează interceptări telefonice, mărturii ale altor masoni şi documente, cei doi ar face parte din Loja ”Țara Crișurilor”, Liviu Popa fiind mason din 2007, și având gradul de „Maestru Mason” din 2009, în timp ce Ovidiu Galea a depus în 2014 „Jurământul ucenicului”. Niciunul dintre ei nu a menționat în declarațiile de interese din perioada 2008-2016 apartenența la masonerie.

„Judecătorii şi procurorii au obligaţia de a completa calitatea de membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, inclusiv cele masonice, în cadrul declaraţiei de interese prevăzută de art. 5 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, se arată într-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii.

Unul dintre cei care au plecat din masonerie în ultima perioadă este actualul city manager al municipiului Oradea, Dacian Palladi, membru al MLNR din 1998 şi membru al Lojei “Ţara Crişurilor” și care a dat declarații în calitate de martor, în primăvara acestui an, în dosarul în care sunt implicați Liviu Popa și Ovidiu Galea.

Cei doi au fost trimişi în judecată pentru că nu și-au declarat apartenenţa la MLNR în condiţiile în care au cercetat ori judecat fraţi masoni, următorul termen din dosar fiind stabilit pentru data de 10 septembrie.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here