Deputatul Gigel Știrbu, inițiativă legislativă pentru modificarea Legii privind dreptul de autor

Actorul Cuzin Toma, care îl însuflețește pe îndrăgitul personaj Firicel din Las Fierbinți, susține demersul deputatului Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, pentru modificarea Legii dreptului de autor, astfel încât activitățile organismelor de gestiune colectivă să devină cu mult mai transparentă.

Demersul își are temeiul în faptul că anumite organisme de gestiune colectivă nu ar avea tocmai o activitate transparentă, cei care își primesc drepturi de autor arătându-și nemulțumirile față de aceste entități.

Actorul Cuzin Toma aduce și el acuzații organizației Credidam, despre care lasă să se înțeleagă faptul că ar dispune discreționar de veniturile artiștilor. El a și făcut un scandal monstru la sediul acestei organizații pe acest subiect (detalii AICI).

Proiectul de lege inițiat de deputatul Gigel Știrbu prevede că „Organismele de gestiune colectivă au obligaţia de a publica trimestrial, prin afişare la sediul acestora, precum şi în format electronic, pe pagina proprie de internet, începând cu data de 1 ianuarie, pentru trimestrul anterior, sumele colectate pe categorii de utilizatori sau alţi plătitori, sumele reţinute, costul gestiunii şi sumele repartizate pe categorii de titulari, provenienţa acestora, modul de calcul al drepturilor precum şi reţinerile aplicate”.

Parlamentarul liberal susține că acest demers vine în urma numeroaselor memorii și petiții adresate de cei nemulțumiți Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.

„Considerăm absolut necesară creşterea gradului de transparentizare a activităţii acestor entităţi în ceea ce priveşte colectarea dar, mai ales, repartizarea către titularii de drepturi, a sumelor colectate, având în vedere numeroasele memorii şi petiţii adresate Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă cu privire la acest subiect”, arată Gigel Știrbu.

Organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe sunt persoane juridice constituite prin libera asociere, având ca obiect principal de activitate colectarea şi repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredinţată de către titulari.
Acestea se constituie în condiţiile legii, cu avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi funcţionează potrivit reglementărilor privind asociatiile fără scop patrimonial şi potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996.
În prezent, în România, sunt organizate si funcţionează cu avizul ORDA un număr de 16 organisme de gestiune colectivă, potrivit ORDA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here