Localnicii din Rusănești continuă să se opună uciderii porcilor rămași vii. Medicii veterinari au suspendat acțiunea

Echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt s-au întors, astăzi, în localitatea Rusănești pentru a ucide, preventiv, porcii rămași vii, după ce ieri sute de localnici au blocat accesul medicilor veterinari în localitate. Și, deși localnicii păreau să înțeleagă azi rostul măsurilor stabilite în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, după ce în comună au fost confirmate trei focare de pestă porcină, lăsându-i pe medicii veterinară să își facă treaba, între timp s-au sucit și se opun din nou uciderii porcilor.

După ce, dimineață, cei 10 medici veterinari au luat câteva animale pentru a le elimina, s-au pomenit din nou cu localnicii peste ei, blocându-le activitatea, care a fost suspendată. Ei nu au mai plecat din comună, însă, așa cum s-a întâmplat ieri, ci s-au retras în piața din centrul localității, unde discută cu primarul comunei, încercând să găsească o soluție.

„Din nou a fost întreruptă această acțiune, deși aseară am vorbit, până târziu, cu fiecare om dintre cei care ieri s-au opus uciderii animalelor. Păreau că au înțeles, iar medicii veterinari au început acțiunea lor. Au luat câțiva porci, dar au apărut apoi vreo trei, patru agitatori din ăștia și acum din nou nu mai vor să li se omoare porcii. Cei de la DSVSA s-au retras aici, în piață, și încercăm să găsim soluții. Este și domnul polițist aici, să vedem ce trebuie făcut”, a declarat primarul comunei, Alexandru Chirea.

Întrebat dacă la fața locului vor fi dislocate efective de jandarmi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt, locotenent-colonelul Iulian Mihai, a spus că nimeni nu a făcut o solicitare în acest sens.

„Noi acționăm la solicitarea DSVSA și a Poliției. Acolo avem doar doi jandarmi stabiliți pentru filtre. Din câte am înțeles, șeful dispozitivului de poliție a decis să îi ia pe ei pe-acolo când merg cei de la DSVSA. Și în momentul de față, s-ar fi suspendat activitatea. Dar nu a solicitat nimeni de la noi, Dacă era cazul să degenereze situația, eram chemați. Dar nu, toată lumea încearcă să rezolve situația altfel, nimeni nu vrea să îi bruscheze pe oameni”, a declarat ofițerul de relații cu presa al Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.

Medicii veterinari care au încercat și marți să intre în comuna Rusănești pentru a ucide porcii rămași vii după ce în localitate au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană, dar s-au văzut nevoiți să plece după ce sute de localnici s-au revoltat împotriva lor. Jandarmii dislocați atunci de șefii lor în zonă au plecat și ei.

De partea oamenilor a fost și primarul localității, care susține că în comună nu mai este picior de porc bolnav. De altfel, în localitate nu mai sunt decât purcei și scroafe gestante, pentru că, de teamă că ar putea rămâne fără carne de Crăciun, localnicii și-au tăiat porcii crescuți pentru sacrificare.

Luni, după ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, specialiștii DSVSA Olt au ucis 28 de porci din comuna Cilieni, urmare a focarului de pestă porcină africană confirmat în această localitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here