O nouă încercare a DSVSA Olt de a ucide porcii localnicilor din Rusănești a eșuat. Doar porcii primarului, 140 de capete, au fost omorâți/ FOTO

Echipele DSVSA Olt s-au întors și joi în Rusănești, acolo unse încearcă de trei zile, fără succes, să ucidă porcii localnicilor pentru a nu se extinde pesta porcină africană după ce aici au fost confirmate trei focare ale bolii. Nici de această dată planul de măsuri nu a putut fi pus în aplicare; doar porcii din ferma primarului, 140 de capete, au fost eliminați.

Localnicii nu s-au lăsat convinși să-și dea porcii pentru a fi uciși nici joi, cu toate eforturile suplimentare depuse de autorități. Ei au fost chemați la o întâlnire cu reprezentanții autorităților în căminul cultural al comunei.

Cu toate explicațiile furnizate de prefectul județului, Silviu Neacșu, de directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, și în ciuda prezenței polițiștilor și jandarmilor, oamenii nici nu au vrut să audă că varianta uciderii porcilor.

„Ne vom opune cât vom putea. Eu nu le dau voie să intre în ograda mea”, a spus un localnic.

„Cum să intre la mine în curte să îmi ia porcul? Păi eu ce mănânc? Uite, am copilul de 6 ani, ce îi dau să mănânce”, a spus un alt localnic.

„Ne luptăm până la capăt. Ei spun că ne dau bani, abureală, minciuni. Să facă analiza la fiecare gospodărie şi dacă vin analizele şi arată că sunt bolnavi, să vină să ne ia porcii”, a spus un alt bărbat.

Totuși, medicii veterinari au reușit ceva: au ucis porcii din ferma primarului, circa 140 de capete, după ce edilul, folosindu-se de protestele localnicilor, a prelungit cât a putut acțiunea.

„Îmi pare rău de ăia mici, de 20, de 30 de kilograme. Dar pot să mă opun? Nu, că dacă se opune primarul e clar infracțiune. Poate că mai apare vreun focar și se va spune că s-a opus primarul și așa mai departe”, a declarat primarul din Rusănești, Alexandru Chirea.

Medicii veterinari se vor întoarce însă după ce prefectul județului a emis un ordin pentru această acțiune, după ce, în Rusănești, au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană.

La începutul acestei săptămâni, zeci de porci au fost uciși în comuna Cilieni, acolo unde, de asemenea, a fost confirmată prezența virusului de pestă porcină africană.

Sursa foto: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here