Klaus Iohannis, mesaj IMPORTANT înainte de parada Centenarului: Viitorul îl făurim astăzi, iar generația actuală are o mare responsabilitate în conturarea destinului României

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități civile cu prilejul Zilei Naționale a României.

Klaus Iohannis, mesaj IMPORTANT înainte de parada Centenarului: Viitorul îl făurim astăzi, iar generația actuală are o mare responsabilitate în conturarea destinului României.

Stimați reprezentanți ai mediului cultural,

Onorată asistență,

Mă bucur că, în preajma sărbătorii naționale, ducem mai departe tradiția acordării de simboluri ale aprecierii statului român pentru cariere excepționale în domenii precum medicina şi cultura, ori pentru instituții de învățământ superior a căror activitate se traduce în decenii de performanță.

Cred că nu poate fi nimic mai nobil decât să sărbătorim, în anul Centenarului Marii Uniri, alături de cei care, prin misiunea pe care şi-au ales-o, fac cinste țării noastre!

Sănătatea, educația şi cultura reprezintă pilonii unei societăți puternice, prospere. În arhitectura unei națiuni, sănătatea şi educația constituie surse ale bunăstării, iar cultura este cea care ne definește, semnificând însăși identitatea noastră națională, valorile noastre comune, transmise cu înțelepciune din generație în generație. 

Anul 2018 are o însemnătate specială pentru noi, românii. Este un an de celebrare a trecutului, dar şi unul în care punem bazele proiectului nostru de viitor și ale viziunii noastre pentru o Românie Educată, democratică şi puternică, pentru încă 100 de ani cel puțin!

Trecutul este unul cu care ne putem mândri, prin prisma personalităților din educația, medicina şi cultura românească ce au adus prestigiu țării noastre la nivel mondial, în domeniul lor de activitate.

Viitorul îl făurim astăzi, iar generația actuală are o mare responsabilitate în conturarea destinului României.

Dumneavoastră vă revine datoria de a îndruma paşii tinerilor în nobilele meserii pe care şi le-au ales, de a le insufla respectul pentru valorile trecutului şi de a le transmite, totodată, obligația morală de a încredința aceste valori, mai departe, generațiilor viitoare.

Distinși medici, asistenți medicali, farmaciști,

Avem profesioniști de excepție în România, avem tineri entuziaşti, dornici să se perfecţioneze aici, acasă, şi să contribuie la reputaţia medicinei româneşti, în pofida dificultăților cu care se confruntă sistemul de sănătate.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, la ceas aniversar, vă transmitem recunoştinţa şi preţuirea pentru devotamentul şi responsabilitatea cu care vă îngrijiți de sănătatea noastră, pentru carierele încununate de reușite ori pentru cariere al căror parcurs se întrezărește a fi unul de succes!

Stimați reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și cercetare,        

Fără îndoială, cu ocazia Centenarului ar trebui să mulțumim universităților pentru uriașa lor contribuție în formarea de specialiști în diverse domenii, precum și pentru activitatea lor în cercetare și inovare.

În secolul XXI, rolul lor va fi mai important ca niciodată, pe măsură ce automatizarea și digitalizarea economiei cresc nevoia societății pentru specialiști de vârf , dar și antreprenori creativi. Doar cu ajutorul unei educații de calitate putem să atingem obiectivele pe care ni le propunem ca țară în al doilea secol de unitate.

Din dorința de a face din educație o prioritate adevărată, am inițiat în urmă cu doi ani proiectul „România Educată”, prin care am dorit dezvoltarea unei viziuni și a unei strategii pe termen lung pentru sistemul de învățământ.

Săptămâna viitoare, rezultatele preliminare ale proiectului vor fi lansate în dezbatere publică și sper ca universitățile și instituțiile dedicate cercetării și inovării să rămână și pe mai departe parteneri foarte implicați.

Doamnă Marina Constantinescu,

Distincția acordată în numele statului român semnifică importanța pe care o are arta scenei în spațiul cultural românesc. Teatrul este școala și memoria libertății unei națiuni care a dat și continuă să dea lumii mari regizori, actori, scenografi și critici de teatru.

Domnule Petru Hadârcă,

Distincția pe care astăzi v-am înmânat-o este un simbol prin care România dorește să marcheze unitatea valorilor și aspirațiilor care au animat generația Marii Uniri. Mă bucur că puteți oferi celor care trec pragul Teatrului Național Mihai Eminescu de la Chișinău, pe care îl conduceți, lumina cuvintelor marelui poet național!

Doamnelor și domnilor,

Cred că nu puteam găsi un moment mai potrivit decât acesta pentru a vă acorda însemnele preţuirii statului român.

Fie că este vorba despre profesioniști din domeniul medical şi cultural ori despre universități cu tradiție, atributul comun este acela al profesionalismului în activitatea pe care o desfășurați.

Sunteți modele de responsabilitate, dăruire şi promovare a artei şi frumosului, adevărate repere pentru generațiile prezente, dar şi pentru cele viitoare! Vă felicit, aveți cinstea şi prețuirea noastră!

La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!”

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here